NavMenu

U Novom Sadu najavljena izgradnja novog doma zdravlja, rekonstrukcija postojećih i nabavka opreme

Izvor: Dnevnik Sreda, 10.02.2021. 09:50
Komentari
Podeli
Dom zdravlja Liman (Foto: Google Maps/screenshot)Dom zdravlja Liman
U toku borbe sa pandemijom koronavirusa, mora se misliti i na period kada će se sve vratiti u normalnije životne tokove, te direktor Doma zdravlja Novi Sad dr Veselin Bojat kaže da su u planu otvaranje nove ambulante Doma zdravlja i Reproduktivnog centra, ali i započinjanje novih građevinskih radova.

- Nov objekat primarne zdravstvene zaštite, koji se daruje Novosađanima, nalazi se u Adicama. Ambulanta je pod krovom, a sredinom ove godine očekuje se da počne da radi - kaže dr Veselin Bojat.

Dodaje da je, u dogovoru sa Gradom i dostupnim budžetom, ove godine planirana izgradnja objekta na Vidovdanskom naselju i biće, po izgledu, identičan Adičanskom:

- To nam je ideja, da pravimo tipske objekte, prepoznatljive svuda. Koristićemo isti projekat, jer ćemo tako ubrzati ceo proces za četiri do šest meseci, jer nemamo raspisivanje javne nabavke za novi projekat, već samo male adaptacije objekta prema lokaciji na kojoj se nalazi.

Prema njegovim rečima, završena je kompletna rekonstrukcija objekta u Almaškoj ulici i imaće ulogu Reproduktivnog centra. U dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika, urađen je autentičan stari izgled.

- Želeli smo da postupimo odgovorno prema problemu sa kojima se naša zemlja suočava, a to je pronatalitetna politika. Reproduktivni centar će imati edukativni centar sa multifunkcionalnim salama, gde će se realizovati razna predavanja na temu porodice, planiranja porodice, čuvanja zdravlja, seksualnog obrazovanja. Imaćemo i juvenilnog ginekologa, a do sada ga nismo imali. Formiraćemo i savetovališta za mlade, zatim će tu raditi i stomatolog za te zaštićene grupe. Tu će biti i Škola za trudnice, koja je baš brend novosadskog Doma zdravlja. U Novom Sadu je veliko interesovanje za pohađanje ove škole, te će one sada imati kompletnu novu, opremljenu prostoriju za sebe - - rekao je sagovornik Dnevnika.

Kako kaže, još prošle godine je za Reproduktivni centar obezbeđena kompletna oprema, a biće kupljena i četiri nova vozila za razne potrebe. Sve je novo i savremenije, digitalizovano, kao da je to "pametna kuća".

- Moja ideja je, a verujem da će biti i realizovana, da ćemo i u ovaj objekat, koji će biti rekontruisan na Limanu, opremiti najnovijom opremom, dok ćemo onu iz objekta sa Limana, koja je iseljena pre radova, iskoristiti tako što ćemo da poboljšamo i zamenimo opremu u drugim objektima. Za Adice je, po finansijskom planu Grada, predviđena nabavka nove opreme - ističe Bojat.

Direktor kaže da je bilo planirano da radovi na Limanskom objektu, koji su počeli 1. februara prošle godine, budu gotovi u maju ove, ali zbog pandemije će biti produženi. Stoga se nada da će i to biti gotovo krajem jula. Čim se završi sa zgradom na Limanu, počinje renoviranje objekta na Novom naselju, a projekat i njegovo finaniranje odobrila je Kancelarije za javna ulaganja.

Dom zdravlja Novi Sad prošle godine je primio oko 40 mladih lekara, 96 medicinskih sestara i jedini su koji su dobili povećanje broja zaposlenih kadrovskim planom. Ono što raduje je činjenica da u ovoj ustanovi nemaju problem odlaska medicinskih radnika u inostranstvo. Uglavnom iz Doma zdravlja odlaze u penziju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.