NavMenu

Srbiji iz IPA fondova bespovratno 174 mil EUR - EU pomaže ekonomski razvoj

Izvor: eKapija Sreda, 26.05.2010. 08:53
Komentari
Podeli

Vensan Dežer, Božidar Đelić, Miloš SimonovićVensan Dežer, Božidar Đelić, Miloš Simonović

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potpisali su juče (25. maj 2010. godine) u Nišu finansijski sporazum koji će omogućiti realizaciju 26 projekata vrednih 174 mil EUR, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Ovim sporazumom, koji se odnosi na Nacionalni program za Srbiju i prvu IPA komponentu – pomoć u tranziciji i izgradnji institucija za 2010. godinu, biće realizovani projekti od direktne koristi za ekonomski razvoj, proces evropskih integracija i svakodnevni život građana Srbije.

Đelić je izrazio zahvalnost na pomoći i rekao da ova bespovratna sredstva pokrivaju goruće probleme građana, pri čemu je posebna pažnja posvećena južnoj i jugozapadnoj Srbiji, za koje će biti izdvojeno 13,7 mil EUR.

Za programe podrške lokalnoj infrastrukturi biće izdvojen 31 mil EUR, naglasio je potpredsednik Vlade i dodao da će za razvoj infrastrukture u visokom obrazovanju biti opredeljeno 25 mil EUR.

Dežer je najavio da će iznos od 174 mil EUR biti dopunjen sa još 12 mil EUR iz programa prekogranične saradnje i isto toliko iz programa rada sa mladima.

Prema njegovoj oceni, potpisivanje ovog sporazuma potvrđuje izvanrednu saradnju EU sa Vladom i drugim predstavnicima vlasti u Srbiji.

On je ukazao na to da je cilj da se akcije koje sprovodi Unija primenjuju u celoj Srbiji, a ne samo u Beogradu.

Đelić i Dežer saopštili su da je za nadzor radova na izgradnji puteva na Koridoru 10 planirano 10 mil EUR, dok će 10,5 mil EUR biti usmereno u program prelaska sa analognog na digitalno emitovanje signala.

Dežer je posebno ukazao na izgradnju infrastrukture u energetici i dalekovoda od Niša ka jugu Srbije, kao i na uspostavljanje tržišta u skladu sa zahtevima iz energetskog sporazuma Evropske zajednice.

Šef Delegacije EU je istakao značaj izgradnje putne i železničke infrastrukture prema Grčkoj i Bugarskoj, a predstavnici grada Niša su ga upoznali sa planovima izmeštanja železničkog čvora koje će delom biti finansirano sredstvima predviđenim današnjim sporazumom.

Dežer i gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisali su danas u Niškoj mlekari i finansijski sporazum koji predstavlja podršku mlekarama tog kraja.

To je prva konkretizacija sporazuma Vlade i Evropske komisije u oblasti bezbednosti hrane i razvoja poljoprivredne proizvodnje, a pomoć od 300.000 EUR namenjena je mlekarama udruženim u "Klaster sireva juga".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.