NavMenu

Kako do 2 mlrd EUR investicija u vetroparkove?

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 08.02.2021. 15:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija/ Z.Lončar)Ilustracija
Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije predstavlja dobru polaznu osnovu da se omoguće veća ulaganja u vetroparkove, a da bi se to desilo potrebno je da država napravi izmene koje će omogućiti da što više projekata dobije subvencije, zaključak je investitora i bankara, prenosi Balkan Green Energy News.

O Nacrtu koji je izazvao veliku pažnju investitora u vetroparkove vodi se javna rasprava, a taj dokument bio je tema okruglog stola "Industrija vetra u Srbiji između aukcija i tržišta - 2.000 megavata zelene energije čeka na jasan signal države" koji je organizovao BGEN.

Nacrt zakona izaziva pažnju i aktera u sektoru elektroenergetike, jer će sa podzakonskim akta koja će uslediti doći do kreiranju okvir za razvoj tržišta.

Umesto fid-in tarifa država Nacrtom zakona predviđa uvođenje aukcija na kojima će se investitori nadmetati da dobiju subvencije-premije, pa tako neće svi investitori ući u sistem podsticaja nego samo pobednici aukcija.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) od decembra zajedno sa Vladom Srbije radi na pripremi aukcija, a pomoć Ministarstvu rudarstva i energetike se ogleda u detaljnim preporukama za model aukcija i u pripremi dokumentacije za njih.

Šef za energetiku za Zapadni Balkan i Hrvatsku u EBRD-u Frančesko Korbo rekao je da je savet te banke da aukcije budu jednostavne, kao i da se pobednici biraju isključivo na osnovu najniže cene.

Na pitanje kada očekuje prvu aukciju u Srbiji on je odgovorio da se nada da bi EBRD, ako sve o čemu se razgovara sa vlastima bude obavljeno na vreme, mogao pre leta da kaže vladi da je pravi trenutak da ih raspiše, prenosi BGEN.

Novi direktor Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi poručio je da je važno da zakon ohrabruje strane investicije, kao i da omogucćava da se napuste subvencije i uvedu tržišni uslovi u sektor.

Podsetio je da EIB obično obezbeđuje polovinu finansija za projekat, ali kod zelene energije to se može povećati i na 75% čime se olakšava sprovođenje investicija.

Dodao je da je EIB zacrtala cilj da do 2025. godine polovina kredita bude za projekte u oblasti odživog razvoja, zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Investitori koji kroz izgradnju vetroparkova treba da investiraju u Srbiju više od 2 mlrd EUR, jednoglasni su u stavu da oni koji ne budu prošli na aukcijama neće odustati od svojih investicija već će električnu energiju prodavati na tržištu, prenosi BGEN.

On ističu da je neophodno da država i takve investitore prepozna u zakonu i obezbedi im ravnopravne uslove rada kao i pobednicima aukcija, ali bez zavlačenja ruke u državnu kasu.

U cilju obezbeđivanja predvidljivosti za investicije oni ističu da je važno definisanje ugovora o premiji i koriporativnih ugovora o otkupu električne energije, prioritetnog pristupa mreži, kao predvidljivost troškova balansiranja.

Investitori smatraju da se aukcije moraju iskoristiti kao sredstvo da se napravi tržište što bi vodilo da na kraju da država novcem građana ne subvencioniše zelenu energiju.

Direktorka kompanije CWP Maja Turković navela je da bi na aukcijama trebalo dodeljivati premije samo za deo instalisanog kapaciteta jednog projekta, dok bi se ostatak plasirao na tržištu.

Dodala je da su takve aukcije za solarnu energiju Albaniji donele najnižu cenu električne energije na Balkanu.

- U praksi to znači da se premije ne daju za pun kapacitet neke elektrane, već za na primer polovinu, dok ostatak investitor prodaje sam na tržištu. Sa takvim modelom aukcija država će sa manje novca, tačnije subvencija, postići više - ocenila je ona.

Uvođenje aukcije pozdravio je i direktor firme Elicio za Srbiju Kristof Bols ali je upozorio da država mora da budu pažljiva kod postavljanja uslova za učešće na njima jer će od toga zavisiti koliko će vetroparkova biti izgrađeno.

Upozoreno je i da je praksa u Evropi da svi obnovljivi izvori imaju isti prioritetni pristup mreži bez obzira da li su u sistemu državnog podsticaja što Nacrt zakona ne predviđa.

Savetnik u firmi Ivicom Energy Dušan Muškatirović je, uz ocenu da je odlično što ćemo imati ovakav zakon, dodao da ga treba doraditi u delovima koji se odnose na razvoj projekata bez subvencija kako ne bi bilo straha investitora da uđu u njihovu realizaciju.

Direktorka kompanije Windvision NBT Neda Lazendić ocenila je da je dobra poruka što kompanije koje su ranije investirale ostaju da investiraju dalje.

Ona je kao glavnu odliku predloženih zakonskih rešenja navela inovativnost i ocenila da se aukcije uvode kao prelazno rešenje između sadašnjeg subvencionisanja i poslovanja po principima tržišta.

Danijela Isailović iz firme Wind Park Plandište istakla je da je ključno da je Nacrtom kao osnovni cilj definisano smanjenje upotrebe fosilnih izvora energije i ocenila da je još važnije da je proklamovano da će obnovljiva energija biti budućnost energetskog sistema.

Tokom februara očekuje se formalno osnivanje nacionalne asocijacije za obnovljive izvore energije, što je podržala i EBRD, a koja će zastupati stavove sektora i raditi na promociji zelene energije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.