NavMenu

MAT: Privredna kretanja u decembru bolja nego prethodnih meseci

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 08.02.2021. 13:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Lane u decembru nije nastavljena tendencija ponovnog slabljenja privredne aktivnosti koja se ispoljila u prethodna dva meseca, kada je, recimo u novembru, zabeležen međugodišnji pad industrijske proizvodnje, a posebno prerađivačke, navodi se u najnovijem izdanju mesečnih analiza i trendova Ekonomskog instituta u Beogradu.
Dodaje se da je lane u decembru ostvaren najveći međugodišnji porast posle, kako se ocenjuje, aprilskog sloma.

Kada je reč o ukupnoj industrijskoj proizvodnji u celoj prošloj godini, u njoj je zahvaljujući rudarstvu i elektroprivredi ostvaren i skroman porast.

Što se tiče tekućih kretanja, desezonirani indeks je, posle opadanja u prethodnim mesecima, u decembru porastao i za ukupnu i za proizvodnju prerađivačke industrije i kod obe dostigao najveću vrednost u celoj prošloj godini.

Zahvaljujući povećanju uvoza, ukupna spoljnotrgovinska razmena u novembru je bila najveća do sada, međutim u decembru je uvoz znatno smanjen pa je kod izvoza zabeležen trend rasta a kod uvoza trenda smanjenja.

Kada se posmatra cela prošla godina, vrednosti i izvoza i uvoza su bile manje nego u 2019. godini, s tim što je uvoz pao nešto više od izvoza.

Tako je izvoz vredeo 17.052 mil EUR, što je za 2,8% manje, a uvoz 22.957 miliona odnosno za 3,8% manje u odnosu na godinu dana ranije.

Uvoz je bio pokriven izvozom sa 74,3%.

U izveštaju se takođe navodi navodi da nije bilo rasta prometa u trgovini na malo, jer je njegova realna vrednost u decembru prošle godine bila približno ista kao i u decembru 2019. dok je nominalna vrednost prometa opala.

Slično je i sa inflacijom, koje u suštini nije ni bilo, pa se tekući porast u decembru ocenjuje kao simboličan i daleko ispod uobičajene sezonske dinamike.

Navodi se i da je Srbija u decembru prošle godine imala manju međugodišnju inflaciju od većeg broja zemalja Evropske unije, nego u prethodnom mesecu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.