NavMenu

Mladi kovač iz Velike Plane čuva stari zanat modernizacijom poslovanja

Izvor: Novosti Ponedeljak, 08.02.2021. 13:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Foto-Rabe)Ilustracija
Kovač Nikola Jovanović (30) iz Starog Sela kod Velike Plane, ispravlja plugove, oštri sekire, pravi raonike, ograde od kovanog gvožđa i potkovice, pa u šali kaže da bi, voljenoj koja bi bila spremna da živi sa njim, iskovao najlepšu potkovicu za sreću.

- Vatra nam je u krvi. Odmalena sam znao da ću da se bavim ovim zanatom, jer sam odrastao u radionici pokojnog dede Diše. Od gvožđa svašta može da se napravi, uživam dok svojim rukama pravim neki ukrasni ili upotrebni predmet - ponosno će Jovanović, koji je kovač 13 godina.

Vredni mladić izučio je za bravara i za kovača, i nastavio tradiciju koju je prošlog veka započeo pradeda Bora, a nastavio deda Radiša, zvani Diša. Poslu se učio u porodičnoj kovačko-bravarskoj radnji, koju je njegov pradeda osnovao 1930. godine.

- Proširio sam, renovirao i modernizovao radionicu. Da ne bih radio ručno, kupio sam vazdušne čekiće. Nije jednostavno, treba da se zna kako se udara. Kovačku vatru dobijam pritiskom na dugme elektromotora, što je lakše nego kada smo deda i ja vatru održavali mehovima na ručni i nožni pogon - kaže Jovanović.

Pošto je jedini kovač u širem kraju, dolaze mu poljoprivrednici iz Topole, Rače, Kragujevca, Smedereva, Požarevca, Plane, pa često radi i do kasno u noć. Ali, ništa mu nije teško, jer je zaljubljen u kovačku vatru.

Da se ovaj zanat ne bi ugasio, Jovanović je voljan da svoje znanje prenese mladima, koji bi od njega učili.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.