NavMenu

U Vinči će uskoro početi da rade tri postrojenja

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 08.02.2021. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)Ilustracija
Više od 500.000 tona otpada na godišnjem nivou dopremi se na deponiju u Vinči, gde je u toku izgradnja novih postrojenja koja će omogućiti savremeni sistem upravljanja otpadom, a u firmi Beo čista energija kažu da radovi napreduju vrlo dobro i najavljuju da će u narednih nekoliko meseci početi da rade tri postrojenja.

U pitanju su nova sanitarna deponija za odlaganje komunalnog otpada, postrojenje za preradu procednih voda i postrojenje za reciklažu otpada od građenja i rušenja, kaže za Tanjug direktor tog preduzeća Filip Til.

On je podsetio da se na gradilištu u Vinči grade i postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa.

Radovi u Vinči, koja se smatra jednom od najneuređenijih deponija u Evropi, počeli su 2019. godine, a Til ističe da napreduju vrlo dobro, uprkos pandemiji korona virusa.

Reč je o projektu javno-privatnog partnerstva upravljanja otpadom, vrednom 370 mil EUR, koji sa Gradom Beogradom realizuje Beo čista energija - preduzeće za posebne namene koje su osnovali francuska kompanija Suez, japanska Itoču korporacija i investicioni fond Margerite.

- U Srbiji je ovo najveći projekat javno-privatnog partnerstva koji se realizuje i jedna od najvećih investicija u oblasti zaštite životne sredine - istakao je Til.

Naveo je da je na gradilištu u Vinči trenutno angažovano oko 600 radnika, a da će ih u narednim nedeljama biti i do 800, te da će, kada sva postrojenja budu završena i puštena u rad, tu posao dobiti oko 120 radnika.


Na deponiju u Vinči svakodnevno se, kaže, isporuči oko 1.500 tona otpada, što je više od 500.000 tona na godišnjem nivou.

- To su ogromne količine - kaže Til i navodi da je nova sanitarna deponija osmišljena tako da može da primi sav taj otpad, dok ne bude završeno postrojenje za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada.

Kako je dodao, kada to postrojenje bude pušteno u rad, moći će da se primi i deponuje količina otpada za narednih 25 godina.

Beo čista energija i Grad Beograd potpisali su ugovor o javno-privatnom partnerstvu 29. septembra 2017. godine, po kojem to preduzeće treba da u Vinči sanira i zatvori postojeću deponiju, izgradi nove objekte i upravlja njima 25 godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.