NavMenu

U Austriji 30.000 preduzeća do kraja sledeće godine odlazi u stečaj, uprkos državnoj pomoći

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 08.02.2021. 09:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: AVN Photo Lab/shutterstock.com)Ilustracija
Najoštrija mera zaključavanja u Austriji je dovela oko 30.000 preduzeća do ruba egzistencije, a ova epidemiološka mera koštala je samo trgovinu 10 mlrd EUR obrta, dok u gastronomiji i turizmu preti talas stečaja.

Prodavnice širom Austrije morale su prošle godine 73 dana da budu zatvorene, a sa danima zaključanosti u ovoj godini, više od 100 dana. To je, prema analizi Univerziteta u Lincu, koštalo oko 10 mlrd EUR neostvarenog obrta.

Najteže je prodavnicama odeće i obuće, koje ne mogu da nadoknade dosadašnje gubitke. Tri lanca: Pimkie, Dresmen i Adler već su zatvorili svoje filijale.

Još oko 2.000 ugroženo je od stečaja, upozoravaju strukovne organizacije.

Prodavnice koje se bave sportskom opremom, oko 750 koji su posebno vezani za poslovanje sa turistima, imali su od novembra izostanak prihoda u visini između 90% i 95%.

Hoteljerstvo u Austriji nedeljno, zbog epidemioloških mera, gubi 255 mil EUR obrta, pa sada i "zdravi" hoteli trebaju pomoć države.

Teško pogođeni su fitnes centri, koji i dalje ostaju zatvoreni, i koji su do sada izgubili najmanje 30% svojih stalnih mušterija.

Udruženje za zaštitu poverilaca ocenjuje da je samo zahvaljujući državnoj pomoći do sada izostao talas stečaja. Međutim, eksperti smatraju da će uslediti rast stečaja za 20% do 25%, u odnosu na 2019.

Nacionalna banka Austrije polazi od toga da će uprkos državnoj pomoći, oko 30.000 preduzeća do kraja iduće godine otići u stečaj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.