NavMenu

Beloruski migovi 29 stižu na proleće

Izvor: Tanjug Subota, 06.02.2021. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: Bobica10/shutterstock.com)
Ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio je da će ''migovi 29'', koje je Vojska Srbije dobila na poklon od Belorusije, biti isporučeni tokom proleća.

- U stalnom smo kontaktu sa beloruskom stranom, imamo razumevanja, jer, kao i mi, imaju snažne izazove zbog kovida 19. Nama je važno da taj remont bude u potpunosti završen' - rekao je Stefanović za Politiku.

On je naveo da se očekuje da u junu bude završena i modernizacija ''migova 29'''', koja se obavlja u Srbiji, i da će ih nakon toga naša vojska imati ukupno 14.

Stefanović je kazao da od kupljenog naoružanja u inostranstvu ove godine stiže 19 tenkova T-72 iz Rusije i ostatak oklopnih vozila BRDM-2 MC, kao i francuske vazduhoplovne rakete ''mistral''.

Kako je rekao, radi se i na bespilotnoj letelici ''pegaz'' u saradnji sa Kinezima.

- Naš fokus, ipak, ostaje opremanje sredstvima iz domaće industrije' - rekao je ministar.

Izrazio je očekivanje da će da se kompletira divizion samohodnih haubica NORA B-52 i da ih imamo 18 do kraja godine, kao i do 30 oklopnih vozila ''miloš''.


- 'U toku je i ugovoranje nabavke novih 'lazara', zatim tu je MRAP, ali i širi asortiman pešadijskog naoružanja i balistička zaštita koju proizvodi Jumko - naveo je Stefanović.

Upitan o eventualnoj nabavci ruskog sistema ''Krasuha'', ministar je kazao da je dao nalog da Generalštab izvrši analizu i da proceni šta bi bilo najbolje za našu vojsku.

On je naveo da je ''Krasuha'' sistem koji deluje u prečniku od 200 kilometara i da je pre svega namenjen zaštiti ruskih raketnih sistema PVO S-300 i S-400, kao i da se pokazao kao vrlo efikasan jer, kako je naveo, može da deluje na dronove i bespilotne letelice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.