NavMenu

U Čajetini počeo sa radom prvi srpski mlekomat

Izvor: uziceoglasnatabla.com Subota, 06.02.2021. 14:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)Ilustracija
U ulici Aleksandra Karađorđevića u Čajetini je počeo sa radom prvi mlekomat u Srbiji. Poljoprivrednik Milovan Ninčić iz Branežaca je uspeo da realizuje ideju da građanima Čajetine ponudi punomasno mleko iz mlekomata.

Ovakvi uređaji nisu retkost u Evropi, samo ih u Italiji ima više od 2.000 ali ih u Srbiji do sada nije bilo. Uređaj je uvezen iz Italije i ima kapacitet do 100 litara mleka. Kupci mogu da odaberu da li će litar ili dva, a cena je 80 dinara po litru. Mleko se toči u staklene flaše sa širokim grlom uz kauciju. Mlekomat ima automatski uređaj za sterilizaciju prostora za točenje mleka. Svi procesi se prate senzorima uz više nivoa zaštite tako da ne postoji mogućnost da se mleko pokvari.

Poljoprivredno gazdinstvo Ninčića trenutno ima 10 krava što će za početak biti dovoljno da obezbedi potrebne količine mleka za mlekomat. U odnosu na mleko iz prodavnica u mlekomatu kupci dobijaju kvalitetno sveže sirovo punomasno mleko bez aditiva i dodataka.


Ovo je najbolji primer preduzimljivosti farmera koji uz nove tehnologije mogu da tržištu ponude direktno kvalitetne proizvode. Prvi kupci su već isprobali mlekomat i njihove reakcije su pozitivne.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.