NavMenu

Milenijumska tradicija, 650 spomenika i više od 107.000 kulturnih artefakata - Kotor zaslužuje status grada i crnogorske prestonice kulture

Izvor: Pobjeda Petak, 05.02.2021. 08:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić očekuje od Vlade i parlamentarne većine da u ovoj godini preduzmu prve korake u cilju realizacije inicijative da se Kotoru vrati status grada i da se proglasi za kulturnu prijestonicu Crne Gore, a koju je početkom januara uručio predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću.

Jokić je za Pobjedu kazao da Kotor, grad sa milenijumskom tradicijom zaslužuje da bude kao takav prepoznat i od države, te da u skladu sa tim ima status grada, kao kroz cijelu svoju istoriju.

- Na taj način bi bila prepoznata važnost i posebnost Kotora, a samim tim bi se stvorili preduslovi i za ozbiljniji odnos države prema Kotoru, što bi dovelo do poboljšanja uslova za život. Slične primjere imamo i u okruženju, Hrvatskoj i drugim zemljama. Naš Ustav ostavlja mogućnost da se lokalna samouprava organizuje na više načina, pa samim tim ova inicijativa nije u neskladu sa pravnim sistemom Crne Gore, naprotiv - kazao je Jokić.

On podsjeća da Kotor kao Unesko grad ima poseban zakon koji se tiče njegove zaštite, pa bi, kaže i same promjene određenih zakona koje su neophodne u ovom pravcu, bile u skladu sa postojećim okvirom.

- Kotor, grad sa dva Unesko upisa, koji očekuje i treći, grad u kojem se nalazi dvije trećine kulturnog blaga Crne Gore sam po sebi predstavlja centar kulture Crne Gore i to je nešto što je prepoznato u cijelom svijetu, ne samo u Crnoj Gori. Od Vlade i parlamentarne većine očekujem da u ovoj godini preduzmu prve korake u cilju realizovanja inicijative predate - kazao je Jokić i podjeća da je premijer prihvatio inicijativu da Kotor dobije status grada.

U inicijativi od Vlade se traži da Kotoru zvanično dodijeli status grada i to kroz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o teritorijalnoj organizaciji, odnosno Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

- Ustav Crne Gore kao osnovnu jedinicu lokalne samouprave propisuje opštinu i dozvoljava da se mogu osnivati i drugi oblici. Stoga su kroz Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o teritorijalnoj organizaciji, kao drugi oblici lokalne samouprave, uvedeni i Glavni grad, Prijestonica i opštine u okviru Glavnog grada. Osim Podgorice koja ima status Glavnog grada i Cetinja koje je proglašeno za Prijestonicu, sve druge crnogorske opštine su stavljene u niži rang (običnih opština) iako su neke od njih poput Kotora ili Budve višestruko starije urbane cjeline koje su se kao gradovi, prepoznavali još i prije par milenijuma - pojašnjeno je u inicijativi.

U tom dokumentu Jokić ističe da u proteklih 16 vjekova Kotor ima neprekidan kontinuitet grada, koji se ogleda u činjenici da je tokom tog perioda predstavljao vrstu političkog, vjerskog, ekonomskog, trgovačkog, prosvjetnog, zdravstvenog i pomorskog centra bez obzira na njegov status u okviru država koje su vladale tim područjem ili na periode njegove autonomnosti. Još u XIV vijeku imao je svoju autonomiju i Statut grada, koji je imao snagu Zakona.

- Kotor različitim od svih drugih gradova, čini kvalitet trajanja njegovog gradskog života, organizacija i kultova, kao i posebnost u njegovanju zajedništva i suživota svih njegovih građana bez obzira na različitosti, te činjenica da su Kotorani pravnim aktima uređivali gradski život unazad gotovo milenijum - objašnjava Jokić.

Kultura

On naglašava i da se na terotoriji Kotora nalazi oko 650 nepokretnih spomenika kulture, "odnosno nešto manje od 40% ukupnog fonda nepokretnih spomenika kulture u Crnoj Gori i da se u Kotoru nalazi i preko 107.000 kulturnih artefakata što je tri puta više nego u ostatku Crne Gore".

Zbog svojih izuzetnih prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti Kotor je od 1979. na Unesko listi područja od izuzetne univerzalne vrijednosti za čitavo čovječanstvo. Od 2017. i bedemi Starog grada Kotora upisani su na Unesko listu kao dio Venecijanskih utvrđenja, a uskoro se očekuje da na Unesko listu bude upisana i Bokeljska mornarica koja sjedište u Kotoru ima od svog osnivanja 809. godine.

- Očekivanim upisom Bokeljske mornarice, Kotor će imati tri upisa na Unesko listi što ga čini jednim od rijetkih mjesta na svijetu koje je toliko puta prepoznato kao dio svjetske prirode i kulturno-istorijske baštine - navedeno je u inicijativi.

Autori konstatuju kako je stoga logično i da država Crna Gora čiji je dio Kotor prvi put zvanično postao 1945. godine, prepozna i potvrdi njegove vrijednosti dajući mu zvaničan status grada i proglašavajući ga za svoju kulturnu prijestonicu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.