NavMenu

ĐELIĆ: Država i grad bi trebalo da se angažuju da se sačuva Fijat u Kragujevcu

Izvor: Glas Šumadije Četvrtak, 04.02.2021. 09:26
Komentari
Podeli
(Foto: Printskrin/Youtube)
Ministar finansija u Vladi Zorana Djindjića i investicioni bankar Božidar Djelić je rekao da država i grad Kragujevac treba da se angažuju da se očuvaju kapaciteti fabrike automobila u Kragujevcu.

- Dobro je što je predsednik i ministar finansija bili u Parizu, ali šteta je, ne vidim da su ovo iskoristili da sretnu predsednika nove kompanije koja se formirala spajanjem Pežoa i Fijata, jer oni koji prate automobilsku industriju znaju veoma dobro da dve fabrike koje su najizloženije opasnosti zatvaranja, posle tog spajanja koje se okončalo u januaru ove godine, su jedna fabrika u Velikoj Britaniji, pa i naš Kragujevac - rekao je Đelić u emisiji Pressing na N1.

On je rekao da je zbog toga izuzetno bitno da se cela država zajedno sa Kragujevcem angažuje da se očuva kapacitet, jer je reč i o velikom broju radnih mesta i o velikom izvozniku.

Đelić je rekao da je veoma loše to što Fijat u Kragujevcu, za čiji su se dolazak borili deset godina, radi samo sa deset odsto kapaciteta.


On je naveo da je 2019. godini proizvedeno samo 20.000 vozila "što je ništa prema mogućnosti fabrike".

Taj model je pokrenut pre mnogo godina, ništa se nije radilo na tome da se izbori novi model za Kragujevac, rekao je Đelić.

On je rekao da je fabrika veoma bitna ne samo za Kragujevac već za celu Šumadiju, jer se formirala serija firmi oko Fijata, kao i za Srbiju, jer je to dugo bio naš najveći izvoznik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.