NavMenu

Cene nafte napreduju ka jednogodišnjem najvišem nivou

Izvor: Tanjug Četvrtak, 04.02.2021. 08:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ekipaj/shutterstock.com)Ilustracija
Cene oba referentna tipa nafte na svetskim tržištima kreću se danas blizu svojih najviših nivoa u poslednjih godinu dana, podstaknute smanjenjem zaliha "crnog zlata" i benzina u SAD i podgrejanim nadama u oporavak tražnje zbog prognoze OPEK-a o deficitu ponude na tržištu tokom ove godine.

Fjučersi severnomorske naftu Brent porasli su za 91 cent ili 1,6%, na 58,37 USD za barel na jučerašnjem popodnevnom trgovanju u 14:42 po srednjoevropskom vremenu, što je njihov najviši nivo u poslednjih oko 11 meseci, izveštava Reuters.

Američka WTI nafta je na terminskom tržištu ojačala za 90 centi ili 1,6%, na 55,66 USD za barel, nakon što je ranije juče u jednom trenutku dotakla jednogodišnji maksimum od 55,85 USD za barel.

Tržište je takođe ohrabrila vest da su demokrate u američkom Kongresu preduzele prve korake da proguraju korona paket ekonomske podrške predsednika Džoa Bajdena, vredan 1,9 biliona USD, bez podrške republikanaca.

Američko udruženje naftne industrije API izvestilo je da su zalihe sirove nafte u SAD u pale za 4,3 miliona barela u sedmici završenoj 29. januara.

Zalihe benzina su potonule za 240.000 barela, nasuprot očekivanjima analitičara da će porasti 1,1 milion barela. Takođe su pale zalihe destilata.

Zvanični podaci američke vlade o zalihama treba da budu objavljeni kasnije danas.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.