NavMenu

Rekordni nivoi dinarske i devizne štednje uprkos pandemiji

Izvor: Tanjug Sreda, 03.02.2021. 12:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wutzkohphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Dinarska i devizna štednja stanovništva Srbije nastavila je rast i tokom prošle godine dostižući rekordne nivoe i pored neizvesnosti izazvane pandemijom, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Dinarska štednja je na kraju 2020. godine premašila 93 milijarde dinara, a devizna je porasla na 11,4 mlrd EUR, prema podacima centralne banke.

Dinarska štednja je povećana preko pet puta u poslednjih osam godina, odnosno za čak 75,2 milijarde dinara u odnosu na kraj 2012. Pri tome, više od polovine ukupnog rasta, odnosno 42,9 milijarde dinara položeno je na štednju u poslednje tri godine, što potvrđuje da je makroekonomska stabilnost bila preduslov za sticanje i održavanje poverenja građana u domaću valutu, ističu iz NBS.

Devizna štednja je u istom periodu porasla za 38,2% sa nivoa od 8,3 mlrd EUR koliko je iznosila krajem 2012. godine.

- Konstantni rast dinarske i devizne štednje u drugoj polovini 2020. ostvaruje se u uslovima ponovnog širenja epidemije, kao i smanjenja kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što dokazuje poverenje građana u bankarski sistem - napominju iz NBS.

Takođe ukazuju na veću isplativost dinarske štednje u odnosu na deviznu, pri čemu ističu da dinarizacija finansijskog sistema Srbije ostaje strateško opredeljenje NBS.

Ispitivanje isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljanje u periodu od osam godina, kako se dodaje, potvrdilo je da bi štediša koji je na štednju položio 100.000 dinara na kraju perioda oročenja, u decembru 2020, dobio preko 33.600 dinara više (približno 300 EUR) od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

Pored toga oročavanje štednje na godinu dana, bez zanavljanja, u poslednjih osam godina bilo je isplativije u odnosu na deviznu šteđnu i to u čak u 98% posmatranih godišnjih potperioda.

Tako je štediša, koji je od decembra 2019. stavio na štednju 100.000 dinara dobio u decembru 2020. oko 1.900 dinara više (16 EUR) nego štedišta koji je u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara.

Za depozite oročene na tri meseca, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u preko 86% posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Dakle, bez obzira na to koji je period oročavanja štednje u pitanju (kratkoročno ili dugoročno) važi isti zaključak - u prethodnih osam godina bilo je isplativije štedeti u dinarima, konstatuje NBS u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.