Izvor: eKapija | Utorak, 02.02.2021.| 13:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavljeni godišnji rezultati EIB - Prioriteti u 2021. mala i srednja preduzeća i digitalizacija

(Foto: EIB)
Evropska investiciona banka (EIB) nastaviće i u 2021. da podržava mala i srednja preduzeća, digitalizaciju i zelene inovacije, izjavila je danas Ljiljana Pavlova, nova potpredsednica banke EU, zadužena za aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Pavlova je na godišnjoj konferenciji EIB Grupacije predstavila rezultate za 2020. godinu za region Zapadnog Balkana, a na konferenciji je predstavljen i novi šef regionalnog predstavništva Alesandro Bragonci.

Potpredsednica banke EU je podsetila da je tokom 2020. godine 4,2 mlrd EUR bilo upućeno investiranju u mala i srednja preduzeća, a da je fokus bio na finansiranju mikro i startap kompanija, čime je podržano 500.000 radnih mesta.

- Podržali smo zapošljavanje mladih, žensko preduzetništvo, kao i mogućnosti za zapošljavanje socijalno ugroženih grupa. Prioriteti EIB u 2020. godini bile su investicije u inovacije (više od 14 mlrd EUR), životnu sredinu (skoro 17 mlrd EUR), infrastrukturu (više od 14 mlrd) i mala i srednja preduzeća u koja je uloženo više od 30 mlrd EUR - navela je Pavlova na konferenciji.

Kada je reč o investicijama koje se tiču klime, EIB je uložila 2,4 mlrd EUR u adaptaciju na klimatske promene, 3,9 milijardi u obnovljive izvore energije, 1,1 mlrd EUR je uložena u istraživanja, razvoj i inovacije, 5,7 na energetsku efikasnost, 8,1 na prevoz sa niskom emisijom i 1,8 mlrd EUR u održivo finansiranje u životnu sredinu.


U region Zapadnog Balkana investirano 873 mil EUR


Tokom 2020. godine u region Zapadnog Balkana investirano je 873 mil EUR, što je skoro 50% više nego u 2019. godini, rekla je Pavlova. Kako navodi, od ukupnog iznosa 856 mil EUR je bilo namenjeno zajmovima i grantovima.

- Najveći deo projekata koje smo potpisali ili odobrili prošle godine su u sektoru saobraćaja, ali su značajni i energetski i zdravstveni sektor, kao i ulaganja u rukovanje otpadnim vodama - rekla je Pavlova.

Podsetila je da je u maju je usvojen finansijski paket od 1,7 mlrd EUR za Zapadni Balkan za uklanjanje posledica pandemije Kovida-19. Od toga, milijardu evra je već dodeljeno.

- Trećina naših investicija bila je usmerena na borbu protiv Kovida-19, a 500 mil EUR na podršku privatnom sektoru.


Digitalizacija


Kada je reč o digitalnoj transformaciji, EIB je u 2020. godini odobrila 65 mil EUR za uvođenje IT opreme i brzog interneta u škole u Srbiji.

- To uključuje 1.500 škola za koje je obezbeđen brz internet, e-learning platforme, digitalno obrazovanje... To je sve i uz podršku UNICEF-a. Naš cilj je da ovakve projekte sprovedemo u celom region - rekla je Pavlova.

Na konferenciji je istaknuto i da je više od 200 mil EUR uloženo je u istraživanje i razvoj u Srbiji.

Pavlova je podsetila da je banka EU podržala izgradnju tri inovaciona centra u Novom Sadu, Beogradu I Nišu, kao i laboratorije za napredne tehnologije na Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu u Nišu.

potpredsednica EIB za region Zapadnog Balkana rekla je i da EIB pruža podršku inovativnom preduzetništvu i tehnološkim startapima.

- U novoj eri EIB će podržati razvoj digitalnog regoinalnog tržišta. Digitalizacija ćće poboljšati konkurentnost regionalne ekonomije I efikasnost javne administracije – rekla je Pavlova.


Podrška koridorima


Pavlova je rekla da će EIB nastaviti da finansira izgradnju Koridora 10 i 5C.

- Naše investicije počele su pre 40 godina kada je građen auto-put Bratstva i jedinstva. Prošle godine ulagali smo u vodnu infrastrukturu na Savi i Dunavu u Srbiji - 100 mil EUR a uložen je i 531 mil EUR u koridore u BiH, kao i oporavak puteva u Crnoj Gori - rekla je Pavlova.

Planovi za ovu godinu, kako dodaje, uključuju nastavak ulaganja u rehabilitaciju puteva i putnu bezbednost, kao iželezničku i vodnu infrastrukturu.


Investicije u zdravstveni sektor

Pavlova je navela da je zdravstvo jedan od sektora u koje se najviše investiralo tokom prošle godine, i to 365 mil EUR.

- Bolja bolnička infrastruktura povećala je pripremljenost na kovid-krizu. U Srbiji je uloženo u 20 bolnica, kao i u rekonstrukciju KC Niš i KC Vojvodina. Klinički centar u Beogradu se trenutno radi, a u planu je i Klinički centar Kragujevac. Uloženo je i u zdravstvenu infrastrukturu BiH, gde je obnovljen KC u Banjaluci, a izgrađena je i nova bolnica u Bijeljini – navodi Pavlova.

Podsetila je i da je Banka EU odobrila je zajam od 100 mil EUR za BioNTech, nemačku kompaniju koja je napravila prvu vakcinu protiv covida-19 u saradnji sa firmom Pfizer. Grupacija je finansirala nekoliko vakcina, kao i kompanija koje razvijaju terapije za lečenje covida-19 i tehnologije za testiranje.


Zelena tranzicija


- Kao klimatska banka EU EIB će podržati zelenu tranziciju u zemljama Zapadnoh Blakana, ka održivoj ekonomiji, raznovrsnom i obnovljivom snabdevanju energijom – kaže Pavlova.

Fokus će kako kaže fokus će biti na energetski efikasnim projektima i projektima zaštite životne sredine, kao i na ulaganjima u sisteme otpadnih voda.

Kako je Pavlova navela, 500 mil EUR investirano je u region za rešenje za otpadne vode.


Evropski investicioni fond (EIF)


Evropski investicioni fond (EIF), deo Grupacije EIB za podršku visoko tehnoloških startapova i malih i srednjih preduzeća (MSP) je na Zapadnom Blklanu je od 2010. godine obezbedio 810 mil EUR, čime je podržao 277.000 radnih mesta.

U prethodnoj godini, EIF je plasirao 50 mil EUR kredita kao podrška zapošljavanju mladih u Albaniji i pokrajini Kosovo.

EIF je prošle godine u Srbiji obezbedio zajam od 64 mil EUR malim i srednjim preduzećima (MSP) u okviru programa EU - COSME, namenjenog efikasnijem finansiranju privatnog sektora.

Kroz isti program u Bosni i Hercegovini plasirano je 12 mil EUR, a EIF je u Severnoj Makedoniji u okviru programa u oblasti zapošljavanja i socijalnih inovacija (EaSI), za mikro preduzeća obezbedio 5 mil EUR.

Pavlova je na kraju konfernecije predstavila Alesandra Bragoncija, novog šefa regionalnog predstavništva EIB. Bgraonci je nasledio Dubravku Negre, čiji je mandat istekao 15. januara ove godine.

- Mislim da se ceo region suočava sa sličnim izazovima, naročito kada je u pitanju pandemija. Potrebno je ulagati i u infrastrukturu, modernizaciju, ali i borbu protiv zagađenja i generalno klimatskim izazovima. Ulaganja su bitna i za evrointegraciju zemalja u region - istakao je Bragonci.

S. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE