NavMenu

Pripremljen investicioni plan za energetski sektor vredan 10 mlrd EUR - Prioritet gradnja srednjih i velikih hidroelektrana

Izvor: eKapija Utorak, 02.02.2021. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 mlrd EUR, a najveći deo se odnosi na elektroenergetiku, izjavila je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

- Glavni prioritet je izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije. Drugo, hoćemo da snizimo cene električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje energetske efikasnosti za koju smo pripremili novi zakon. Treći pravac su održivi izvori energije koji mogu da pomognu u energetskoj sigurnosti - rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.

Prema rečima ministarke Mihajlović, najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu je distributivna mreža, čije održavanje je, kako kaže, "u prethodnom periodu bilo opterećeno velikim troškovima, a da prave realizacije nije bilo".

- Gubici u distributivnoj mreži su veliki i naše procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 mil EUR kako bismo te gubitke smanjili za bar tri do četiri procenta. Hoćemo da ulažemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila, Distribucija ODS mora da bude jako preduzeće koje može da isporuči kvalitetnu električnu energiju - istakla je Mihajlovićeva, prenosi sajt Vlade Srbije.



Ruska kompanija Kvarc želi da ulaže u energetska postrojenja

Mihajlovićeva je danas razgovarala o saradnji u elektroenergetici i sa predstavnicima ruske kompanije Kvarc – nove tehnologije, tačnije sa akcionarom i generalnim direktorom, Dmitrijem Malisevim i Andrejem Vladimirovičem Jevdanom.

- Pred velikim odlukama smo u elektroenergetici, želimo da se okrenemo izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, odakle sada dobijamo 30% energije, dok ostalih 70% dolazi iz termoelektrana - rekla je ministarka.

Dmitrij Malisev je istakao da je kompanija Kvarc, kao jedna od pet najvećih u Rusiji za izgradnju energetskih postrojenja, zainteresovana da uđe na srpsko tržište i radi u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.