NavMenu

100% ceđeni sok jabuke porodica Zekić pakuje u "bag in box" ambalažu - Koje su prednosti? (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 02.02.2021. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Vladimir Zekić)
Voćari koji se bave uzgojem jabuka često se zbog variranja cene konzumne jabuke odlučuju na preradu. Tako je porodica Zekić nedavno odlučila da sve jabuke koje sakupe i uberu na imanju u Baljevcu kod Obrenovca pretvore u sok i rakiju.

Počeli su sa pola hektara, koje su kupili i na kojima su se nalazile sorte delbar, gold raš, enterprajz, bužad, topas i NS – 1/105. Kada su se uhodali sa radom u voćnjaku i nabavili traktor i traktorske mašine, jabuke su produžili na još pola hektara sa sortom ajdared.

- Danas imamo 1 ha jabuka. Sorta koja se najbolje pokazala je NS - 1/105, jer je jako dobrog kvaliteta, dobro rađa i ima veoma krupan plod – kaže za eKapiju Vladimir Zekić.


100% ceđena jabuka

Tržištu su ponudili sveže ceđeni sok od jabuke, koji je pasterizovan. U sok se ne dodaju voda, konzervansi, šećeri, zaslađivači i ostale aditivi, dakle sok je 100% ceđena jabuka.

- Ono što nas odvaja od drugih proizvođača jeste to što za sok koristimo jabuke I i II klase, odnosno jabuke koje se uberu na grani. Te jabuke više puta peremo vodom i tek onda one budu spremne za preradu. Prskanje jabuke obavljamo minimalan broj puta (u donjim granicama koje su predviđene za jabuku), pod strogim stručnim nadzorom - napominje Zekić.


Bag in box

Posebnu pažnju privlači ambalaža ovog soka. Reč je o pakovanje pod nazivom "bag in box", koje je, kako kaže naš sagovornik, veoma praktično i za proizvođače i za potrošače.

- Pre svega ova ambalaža je dizajnirana da produži rok upotrebe soku. Kutija koja je napravljena od kartona je odlična za zaštitu pri transport. Kese koje se nalaze unutar kutije imaju malu slavinu, koja je napravljena tako da sprečava ulazak vazduha i time produžuju rok upotrebe. Ovo pakovanje nam takođe omogućava da veće količine soka (npr. 5l), možemo lako skladištiti u našoj hladnjači, a što se tiče potrošača, sok ne zauzima mnogo mesta u frižideru – pojašnjava Vladimir Zekić.
Kesa koja se nalazi unutar kutije (Foto: Vladimir Zekić)Kesa koja se nalazi unutar kutije
Sok se može poručiti preko Instagram stranice: poljoprivrednogazdinstvo_zekic, preko mejla vzekic1998@gmail.com, i porukom (viber, whats app, sms) ili pozivom na telefon 064 8 755 820. Porudžbina stiže na kućnu adresu, ukloliko je kupac iz Beograda. Kako kaže sagovornik eKapije, uskoro će imati i profil na Facebook-u.

Internet prodaju smatra veoma važnom i popularnom:

- Jednostavna je i pogodna i za proizvođače i za potrošače. Takođe ima dosta mesta za marketing i reklamu proizvoda. Mogu da kažem da što više učestvujem na internetu preko raznih stranica i društvenih mreža, veći je odaziv kupaca. Tako da mislim da će proizvod tek da zaživi na internetu i siguran sam da ću biti zadovoljan internet prodajom.

Za podizanje jednog hektaraa jabuka potrebno oko 40.000 - 50.000 EUR

Vladimir ima i savete za one koji žele da se odluče za uzgoj jabuke, a prvi je da je obavezno imati stručna pomoć i savete poljoprivrednih tehničara i agronoma.

- Savetujem da sami treba da osmisle neki proizvod ako planiraju preradu, a ako ne da nađu dobrog i stalnog otkupljivača za konzumnu jabuku. Najvažniji savet koji imam jeste savet koji je moj otac uvek meni govorio: "Ako se nešto radi, uradi kako treba" - ističe ovaj mladi voćar.
Vladimir Zekić (Foto: Vladimir Zekić)Vladimir Zekić
Kako kaže, početni troškovi za podizanje jednog hektara jabuka je oko 40.000 EUR - 50.000 EUR. Tu se ubrajaju priprema zemljišta, sadnja, nega zasada u prve tri godine (do plodonošenja), podizanje ograde i naslona.

- Uložena sredstva se vraćaju negde oko 2-3 godine od trenutka plodonošenja. Naravno sve to zavisi od kvaliteta proizvoda, a pre svega od toga kako su odrađene navedene operacije - napominje Vladimir Zekić.

Planovi za budući period ovog poljoprivrednog gazdinstva jesu brendiranje soka, proširenje poljoprivrednog zemljišta, uključivanje novog voća za sok.

- Naravno, pre svega, završen Poljoprivredni fakultet u Beogradu – završava razgovor Vladimir.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
PG Zekić - Sok u ambalaži bag in box
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.