Izvor: Dnevnik | Utorak, 02.02.2021.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ribolovački savez Vojvodine upravljaće vodama u Sremu i Bačkoj

Most preko reke Bosut
Most preko reke Bosut (Foto: YouTube/screenshot)
Novo rukovodstvo Ribolovačkog saveza Vojvodine doo (RSV), koje je došlo na čelo ove organizacije sredinom 2019., po svemu sudeći je dobro uradilo povereni posao privremenog upravljanja svim nedodeljenim vodama u Sremu i Bačkoj, pa je sada usledio sledeći korak, dobijanje tih voda na upravljanje u sledećih 10 godina, a reč je o rekama: Bosut, Berava, Živa, Provala i Mrtva Tisa kod Horgoša.

– To su najveće i ribolovno najatraktivnije od tih voda u Sremu i Bačkoj, koje su do 2020. godine bile nedodeljene, što znači bez korisnika i ribočuvarske službe. Prema našim saznanjima, kako sa terena, tako i iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, ne bi trebalo da je, sem ovih, ostala još neka, iole veća i značajnija voda na ovim ribarskim područjima - kaže Marija Vlajkov, v.d. direktora Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Imao je Savez celu prošlu godinu da pokaže da li je u mogućnosti da bude na visini zadatka i kada mu je povećan obim posla, a kao ishod velikog truda jeste dodela voda kojima će moći da upravlja sledeću deceniju i tako poboljša stanje u ovim područjima.

- Ugovor koji smo sada potpisali sa sobom nosi veću i dugoročniju odgovornost, ali i vreme tokom kojeg možemo da se posvetimo čuvanju i unapređenju tih voda i ribljeg fonda u njima. Da, prošla godina je bila poprilično veliki test naših mogućnosti, jer je ribočuvarska služba koja je i na prethodno dodeljenim vodama imala pune ruke posla, morala da pokriva dodatne vode, a ako se uzmu u obzir i otežavajuće okolnosti koje je donela pandemija koronavirusa, rezultati u čuvanju tih novododeljenih voda nisu mali i možemo reći da smo veoma zadovoljni kako smo se tokom ovog nezahvalnog perioda organizovali. Ribočuvari su zaplenili ogromne količine mreža u dnevnim i noćnim akcijama i velika količina ribe je oslobođena iz njih. Neke od ovih akcija su ovekovečene na našem YouTube kanalu - osvrnula se Marija Vlajkov na izazovnu 2020. godinu.

Pri dobijanju nedodeljenih voda, RSV je objavio i planove u vezi sa njima, a to u prvoj godini uključuje monitoring i blic akcije ekipa sa drugih terena.

- Stručna kuća, u ovom slučaju Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, tokom 2021. vršiće monitoring, odnosno naučna istraživanja populacije riba i ekološkog stanja novododeljenih voda. Na osnovu njihovih rezultata će se i praviti planovi za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda. Tokom prošle godine uspostavili smo praksu blic kontrola i vanrednih akcija ribočuvara sa drugih terena. Ovo smo radili na svim vodama u našoj nadležnosti, a ne samo na novododeljnim. Svrha takvih akcija je dvostruka, ispomoć kolegama koji su zaduženi za određene delove ribarskih područja, ali i jedna vrsta provere kvaliteta rada naših kolega - objašnjava Ljubomir Pejčić, stručno lice referent ribarstva u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

Tokom prve godine nakon dodele voda na period od jedne decenije nije dozvoljeno poribljavanje, jer se u istoj vrše istraživanja od strane stručne kuće.

- Na osnovu rezultata tih istraživanja i programa upravljanja koji sledi iz njih biće određena dinamika i obim poribljavanja. Najranije i najverovatnije da će neka od prvih poribljavanja na novododeljenim vodama biti tokom 2022. godine, uz saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. To su, bar, naša očekivanja – ističe Pejčić.

S povećanim obimom voda pod upravom Saveza dolazi do potrebe i većeg broja ribočuvara.

- Ribolovački savez Vojvodine planira da, tokom ove prve godine proširi ribočuvarsku službu, a prioritet su novi čuvari zaduženi za novododeljene vode. Postoji, takođe, plan i za uvećanje broja ribočuvara na vodama koje su nam već ranije dodeljene. Moramo da naglasimo da smo od polovine 2019. do sada povećali broj sa devet na 12 službenih lica. Ribočuvari se gotovo uvek biraju iz redova volontera, to jest, da bi neko postao profesionalni ribočuvar mora bar nekoliko meseci da bude ribočuvar volonter kada i prolazi obuku i dobija ocenu od strane iskusnijih kolega - zaključio je Ljubomir Pejčić.


Transparentnost ruši malverzacije

Ribolovački savez Vojvodine objavio je javno Konkurs za izdavanje dozvole za privredni ribolov na bućku na Tisi, što ranije nikad nije bio slučaj.

– Transparentnost rada je glavni razlog, jer želimo da sa ovog posla skinemo taj veo misterije, kao i da stanemo na put mogućim malverzacijama. To pogoduje i alasima, jer su kriterijumi jasni, ne postoji mogućnost ucene dodatnim uslovima. Broj mogućih dozvola za taj deo Tise je smanjen sa 28 na 14. Cilj nam je da stvorimo takav vid saradnje da "naši" alasi rade u miru i pošteno, a da nam istovremeno budu dodatne "oči" na vodi - naglasila je Marija Vlajkov.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE