NavMenu

Optimizam austrijskih kompanija u Srbiji uprkos koroni - Trećina planira da investira više i zaposli nove ljude u narednih 12 meseci

Izvor: Beta Ponedeljak, 01.02.2021. 18:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Odeljenje austrijske Privredne komore za promociju spoljne trgovine Advantage Austria Beograd pri ambasadi u Beogradu saopštilo je danas da uprkos padu prometa u 40% anketiranih kompanija koje posluju u Srbiji 30% planira da uloži još više u narednih 12 meseci.

- Ogromna većina kompanija zadržala je broj zaposlenih, a trećina čak planira da zaposli još više ljudi 2021. godine - navodi se u saopštenju.

Anketa o zamerkama i prednostima poslovanja sprovedena je krajem 2020. godine među austrijskim kompanijama u Srbiji koje zapošljavaju 20.000 ljudi.

Dodaje se da su austrijske kompanije iskazale nezadovoljstvo nedostatkom pravne sigurnosti i transparentnosti i prevelikom birokratijom.

Više ulaganja u infrastrukturu i kvalifikovanu radnu snagu takođe se nalazi visoko na listama želja austrijskih investitora.

Trgovinska savetnica pri ambasadi Austrije Erika Teoman-Brenner rekla je da su mnoge kritične tačke godinama iste, čak i ako je zbog reformi poslednjih godina došlo do ukupnog boljitka.

- Želeli bismo da vidimo konkretnije mere za odavno poznate probleme. Uvereni smo da će Srbija tada i dalje biti atraktivna lokacija za austrijske kompanije. Tome će značajno doprineti dostupnost kvalifikovanih radnika - rekla je Teoman-Brenner.

Dodala je da je raduje što je Srbija preduzela važne korake za uvođenje dualnog sistema obrazovanja i što joj je Austrija partner u tome.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kinezi u Srbiji traže partnere za proizvodnju vagona - Predstavnici kompanije CRCC obišli pogone fabrika Goša i Želvoz

Predstavnici najvećeg kineskog proizvođača i remontera vagona, iz firme CRCC, obišla su farbike šinskih vozila Goša i Želvoz. Predstavnici ove firme su prvo obišli pogone Goše. Najveće interesovanje bilo za proizvodni program fabrike šinskih vozila, njene opremljenosti mašinama, opremom, infarstrukturom, sistemima za proizvodnju, kadrovskim potencijalom i tehnološkim procesom koji se izvodi u Goši prilikom proizvodnje novih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.