NavMenu

AD "lepenka" Novi Kneževac očekuje izvoz oko 10.000 t ambalažnog papira - 2 mil EUR

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 13.01.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Holding kompanija AD „Lepenka” iz Novog Kneževca u 2005 god očekuje izvoz oko 10.000 t ambalažnog papira „flutinga” u vrednosti preko 2 mil EUR, što je skoro 5 puta više nego što je inostranim kupcima prodato u 2004 god. Predstoji i potpisivanje ugovora za izvoz ambalažnog papira u Tursku i Egipat. Za Tursku bi mesečno trebalo da se isporučuje 800, a za Egipat 100 t „flutinga”.
U 2004 god na inostrano tržište plasirano je oko 2.200 t ove vrste ambalažnog papira, od čega je oko 1.500 t isporučeno za Makedoniju u zamenu za druge vrste paprira. U Oman je prodato 500 t, a manje isporuke otišle su za Hrvatsku i Albaniju, dok je za Tursku krajem 2004 god isporučeno prvih 100 t. Prodajom na inostranom tržištu ostvaruju se niže cene za oko 20%, ali  na izvoznim poslovima nema gubitka. Značajnije povećanje izvoza omogućiće da se u 2005 god  instalšu i novi kapaciteti za proizvodnju ambalažnog papira.
U 2004 god u pogonima „Lepenke” ostvarena je proizvodnja oko 11.000 t ambalažnog papira, što je smanjenje za oko 15% u odnosu na 2003 god. Istovremeno, proizvedeno je oko 9.300 t kartonske ambalaže, što je za 5% više nego u 2003. god.

U 5 novih uvoznih mašina za izradu ambalaže, koje su tokom 2004 god stavljene u funkciju, investirano je više od 1,6 mil USD, a u neophodnu infrastrukturu još 0,5 mil EUR. Za specijalnu presu i grablje za sakupljanje slame i nove traktore investirano je još 200.000 EUR, što je omogućilo da se tokom leta 2004 god u vreme žetve u sopstvenoj režiji prikupi polovina od godišnjih potreba slame, koja se koristi kao osnovna sirovina. Od pribavljenih 10.000 t slame, 2004 god je u sopstvenoj režiji prikupljeno 5.000 t. Ove sirovine biće dovoljno do naredne žetve. „Lepenka” je uspela da obezbedi i dovoljno starog papira. Sa domaćeg tržišta obezbeđeno je oko 15.000 t starog papira, iako sakupljači ove sekundarne sirovine trenutno imaju stimulativniju cenu za izvoz. Glavni snabdevač starim papirom je novosadski „Papír servis”, gde bi uskoro trebao da se završi stečaj. „Lepenka” je najveći poverilac, a od 2000 god i većinski vlasnik, sa učešćem od 60%.
Holding kompanija AD „Lepenka”, sa oko 600 zaposlenih, najveća je firma u novokneževačkoj opštini. Oko 1.200 malih akcionara iz redova zaposlenih, penzionera, bivših radnika, raspolaže sa 65 odsto akcijskog kapitala, pa predstoji nastavak procesa privatizacije. U fabrici deluju dva registrovana udruženja malih akcionara. Generalni direktor Ivošević kaže da se vode razgovori sa nekoliko potencijalnih kupaca i da se nada da će se privatizaicja okončati na dobrobit zaposlenih, akcionara i fabrike. Pojedinačna knjigovodstvena vrednost sveke akcije „Lepenke” je 354 dinara, a kolika im je tržišna vrednost pokazaće se kada se nađu na berzi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.