NavMenu

Prva kineska nuklearna elektrana sa domaćim nuklearnim reaktorom - Proizvodnja gotovo 10 milijardi kWh električne energije svake godine

Izvor: Tanjug Nedelja, 31.01.2021. 10:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)Ilustracija
Prva kineska nuklearna elektrana koja koristi Hualong Jedan, domaći dizajn nuklearnog reaktora treće generacije, ušla je u komercijalnu upotrebu čime je otvoren put za njenu masovnu proizvodnju i izvoz.

Jedinica broj pet u gradu Fućing u provinciji Fuđijen na istoku Kine, nakon sedmodnevnog probnog rada proizvodi električnu energiju za prodaju, saopštila je kineska Nacionalna nuklearna korporacija (CNNC).

Reaktor Hualong Jedan, sa svim ključnim komponentama proizvedenim u zemlji, ima dizajnerski vek od 60 godina i zadovoljava najstrože bezbednosne standarde na svetu, navodi CNNC.

- Sa mrežom Hualong Jedan, Kina je sada došla na čelo nuklearne tehnologije treće generacije u svetu, zajedno sa zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Rusije - rekao je predsednik CNNC-a Ju Đijanfeng, prenosi CRI.

Komercijalna upotreba rekaktora Hualong Jedan takođe će pomoći u ispunjavanju razvojnih ciljeva kojima je predviđena niska emisija ugljenika, kao i dostizanje maksimuma emisije ugljen-dioksida pre 2030. godine i postizanja neutralnosti ugljenika pre 2060. godine, dodao je Ju.

Očekuje se da će jedinica broj pet proizvoditi skoro 10 milijardi kWh električne energije svake godine, te da će potencijalno smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 8,16 miliona tona godišnje.

Izgradnja ove jedinice počela je u maju 2015. godine i odvijala se prema planu, uprkos prekidima koje je donela epidemija kovida-19.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.