NavMenu

Beograđani najčešći gosti na Paliću - domaći turistički radnici spremni za novu sezonu, turisti čekaju lepše vreme

Izvor: Danas Petak, 21.05.2010. 08:34
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)

Zbog kiše i neuobičajeno lošeg vremena za ovo doba godine gosti su poslednjih desetak dana otkazivali aranžmane u poznatim srpskim odmaralištima. Međutim, hladnoća je samo privremeno zadržala ljubitelje prirode u kućama. Čim grane prvo sunce mnogi će krenuti put Zlatibora ili Zlatara, Divčibara, Srebrnog jezera ili Palića, poslednjih godina sve omiljenijeg izletišta među domaćim turistima.

- Neki gosti su zbog vremena otkazali, ali u mojoj vili već su puni kapaciteti do polovine avgusta. Očekujemo da sezona kao i ranijih godina bude dobra - kaže vlasnik sajta Palicinfo.com i vile "Stars", Dejan Zakić.

Palić osim uživanja u mirisu jezera, duge šetnje pored njega i obližnjeg Zoo vrta, ima da ponudi još dosta toga - restorane sa vinskim podrumima, vile sa bazenima, pecanje sa posebnim akcentom na šarana, jahanje u konjičkim klubovima. Zakić kaže da na Palić ljudi dolaze isključivo da bi se odmorili. - I do 80% gostiju na Paliću je iz Beograda, jer se stiže brzo, za dva sata autoputem - ističe Zakić. Turisti iz inostranstva dolaze, ali ih je malo i to isključivo kada se organizuju seminari, a na veliko iznenađenje našeg sagovornika u poslednje vreme dolazi dosta njih iz Niša.

Gosti ovog malenog mesta na severu Vojvodine se najpre odlučuju da odsednu u nekoj od vila, koje prema rečima Zakića, niču nedeljno po jedna.

- Smeštaj je jako dobar, a i cene su pristupačnije nego u hotelima. Noćenje u proseku u privatnom smeštaju košta oko 1.100 dinara, a u hotelima od 2.000 dinara pa naviše. Na primer, pun pansion u hotelima "Park" i "Jezero" je 3.900 dinara - kaže Zakić.

Od ove sezone Palić za svoje goste ima posebnu ponudu, za šest noćenja dobija se jedno gratis, a Zakić očekuje da će i to doprineti odluci da se ostane duže jer je neki prosek trenutno svega dva noćenja.

Nešto južnije, na Srebrnom jezeru u toku je sezona ekskurzija i seminara, pa turističkim radnicima u opštini Veliko Gradište kiša nije mnogo poremetila početak sezone. Ona prava, letnja kreće 1. jula.

- Za 1. maj. smo imali pune kapacitete, a verujem da će tako biti i ubuduće. Prošle godine smo zvanično imali oko 35.000 gostiju, a sezona je bila lošija u odnosu na 2008 - kaže direktorka TO Veliko gradište Vera Stokić.

U blizini Srebrnog jezera ima oko 800 ležaja, a gosti najčešće dolaze na vikend odmore. - Blizu smo Beograda, ali najčešće nam dolaze turisti iz Vojvodine, Zrenjanina i Subotice. Gostiju iz inostranstva ima, ali su to uglavnom biciklisti jer međunarodna staza prolazi kraj Jezera - kaže Stokić.

Cene su, kaže naša sagovornica, prihvatljive i u odnosu na Beograd je znatno jeftinije. Noć u privatnom smeštaju je između 800 i 1.000 dinara, a polupansion je od 1.600 do 2.000 dinara.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 21.5.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.