NavMenu

Svetski turizam izgubio 1.300 mlrd USD u 2020. godini

Izvor: Beta Četvrtak, 28.01.2021. 17:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Sektor turizma izgubio je u svetu 1.300 mlrd USD u 2020. godini kao posledica restrikcija kretanja zbog pandemije korona virusa, saopštila je svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO), čije sedište je u Madridu.

Ta cifra predstavlja više od 11 puta veći gubitak od onog zabeleženog u vreme svetske ekonomske krize 2009. godine.

Ukazuje se takođe da je dolazak turista u svetu pao 74% u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu.

Na turističkim destinacijama širom sveta bilo je miljardu manje međunarodnih dolazaka 2020. nego prethodne godine zbog pada tražnje bez presedana i rasprostranjenih putnih restrikcija, navela je organizacija na svom sajtu. To se poredi sa padom od 4% zabeleženim 2009. godine, u vreme globalne krize.

Kriza je ugrozila između 100 miliona i 120 miliona direktnih radnih mesta u turizmu, od kojih su mnoga u malim i srednjim firmama.

Očekuje se da će postepena vakcinacija protiv korona virusa doprineti vraćanju poverenja potrošača i ublažavanju restrikcija za putovanje i polako normalizovati putovanja u ovoj godini.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili rekao je da iako je mnogo urađeno da se omoguće bezbedna međunarodna putovanja, da su svesni da je kriza daleko od završetka.

Rekao je i da je važno smanjiti rizike vezane za putovanja preko testiranja, trasiranja i sertifikata za vakcine da bi se promovisala bezbedna putovanja i oporavio sektor turizma, preneo je sajt organizacije.

Najnovija anketa panela stručnjaka ove organizacije pokazuje da su pomešana očekivanja za 2021. godinu. Gotovo polovina ispitanika, 45%, očekuje bolje izglede za turizam u 2021. u odnosu na prošlu godinu, dok 25% smatra da će biti slično, a 30% da će se rezultati pogoršati 2021. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.