NavMenu

Gebrüder Weiss testira svoj prvi kamion sa pogonskim gorivom na vodonik

Izvor: Promo Četvrtak, 28.01.2021. 09:59
Komentari
Podeli
Marc Freymüller, izvršni direktor Hyundai Hydrogen Mobility AG, Peter Waldenberger, rukovodilac sektora korporativne administracije i Oskar Kramer, direktor filijale Švajcarske na primopredaji kamiona sa pogonskim gorivom na vodonik u Rotenburgu, Švajcarska (Foto: Gebrüder Weiss/ Stefan Peter)Marc Freymüller, izvršni direktor Hyundai Hydrogen Mobility AG, Peter Waldenberger, rukovodilac sektora korporativne administracije i Oskar Kramer, direktor filijale Švajcarske na primopredaji kamiona sa pogonskim gorivom na vodonik u Rotenburgu, Švajcarska
Gebrüder Weiss ima novitet u svom voznom parku od 25. januara - kamion na pogonsko gorivo na vodonik. Umesto da se koristi dizel, Hyundai XCIENT Fuel Cell model isporučen je u filijalu Altenrhajn u Švajcarskoj, i radi na takozvani "zeleni vodonik", što znači da ovaj kamion može da uštedi do 80 tona CO2 godišnje.

- Koronavirus je pomerio fokus sa izazova klimatskih promena, ali i pored toga sektor logistike sa proizvođačima pokušava da nađe alternativne načine za pogon vozila. Sa dolaskom kamiona sa pogonskim gorivom na vodonik Gebrüder Weiss je još jednom pokazao da zauzima vodeću poziciju kada su u pitanju rešenja za održivi razvoj. Naš cilj je da steknemo iskustva koristeći ovu tehnologiju kako bi nam pomoglo da se pripremimo za situaciju gde možemo da vidimo širu primenu - kaže Wolfram Senger-Weiss, predsednik upravnog odbora kompanije Gebrüder Weiss.
Wolfram Senger-Weiss, predsednik upravnog odbora kompanije Gebrüder Weiss (Foto: Gebrüder Weiss / Gnaudschun)Wolfram Senger-Weiss, predsednik upravnog odbora kompanije Gebrüder Weiss
Hyundai XCIENT Fuel Cell je kamion od 36 tona dizajniran da preveze od prilike 25 tona robe sa dometom od 600 kilometara. Kamion pokreće električni motor od 350 kilovati, koji se napaja električnom energijom proizvedenom vodom koja hemijski reaguje sa kiseonikom. Umesto izduvnih gasova, sve što izlazi je vodena para. Mreža stanica za punjenje vodonikom u Švajcarskoj se još uvek gradi, ali je dovoljno sveobuhvatna da se pokrije cela istočna Švajcarska. U Gebrüder Weissu kamioni sa pogonskim gorivom na vodonik će se prvenstveno koristiti za klijente u sektoru obnovljive energije.

Prema proizvođaču, 2.000 kamiona sa pogonskim gorivom na vodonik će biti proizvedeno i isporučeno do kraja 2021.

- Ponosni smo, što smo među prvima na svetu dobili ovo vozilo. Vidimo H2 kamione kao održivu alternativu ostalim pogonskim tehnologijama koje danas postoje, i sa odgovarajućom infrastrukturom, planiramo da ih koristimo u Austriji i južnoj Nemačkoj u budućnosti - kaže Wolfram Senger-Weiss.

Za Gebrüder Weiss, korišćenje kamiona sa pogonskim gorivom na vodonik predstavlja još jedan korak u testiranju ekološki prihvatljive pogonske tehnologije u svakodnevnoj logistici. Logistička kompanije koristi već nekoliko kamiona na gas u Austriji, Nemačkoj i Srbiji, kao i kamion sa potpuno električnim pogonom u širem području Beča i Graca. Gebrüder Weiss je takođe član "H2 Mobility Switzerland Association", koji je dizajnirao i implementirao prvi svetski ekosistem za praktičnu upotrebu vodonika za pogon vozila.
Kamion sa pogonskim gorivom na vodonik dizajniran da preveze 25 tona robe i sa dometom od 600 kilometara (Foto: Gebrüder Weiss/ Stefan Peter)Kamion sa pogonskim gorivom na vodonik dizajniran da preveze 25 tona robe i sa dometom od 600 kilometara

O kompaniji Gebrüder Weiss

Sa preko 7.300 zaposlenih, 150 sopstvenih filijala i preliminarnim godišnjim prometom od 1,7 milijardi evra (2019) kompanija Gebrüder Weiss spada u vodeća transportna i logistička preduzeća u Evropi. Pod krovom Gebrüder Weiss Holding AG sa sedištem u Lauterahu (Austrija) ova kompanija, pored svojih glavnih oblasti poslovanja na polju drumskog transporta, vazdušnog i pomorskog transporta robe, kao i logistike, obuhvata i niz visoko specijalizovanih rešenja za određene delatnosti i ćerke kompanije – među njima, između ostalog, i logistički konsalting x|vise, tectraxx (specijalistu za visokotehnološka preduzeća), dicall (komunikaciona rešenja, istraživanje tržišta, obuka), Rail Cargo (železnički transport) i servis za dostavu paketa Gebrüder Weiss, suvlasnika austrijskog DPD. Ovakvo koncentrisanje delatnosti omogućava koncernu da brzo i fleksibilno reaguje na potrebe klijenata. Zbog velikog broja ekoloških, ekonomskih i socijalnih mera, ovo porodično preduzeće, čija istorija seže u prošlost više od 500 godina, smatra se i danas predvodnikom na području održivog privređivanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.