NavMenu

Kompanije Telenor i Telekom zatražile izuzeće od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.01.2021. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rasulov/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanije Telekom Srbija a.d. i Telenor Srbija obratile su se Komisiji za zaštitu konkurencije sa zahtevom za pojedinačno izuzeće od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja, saopštila je Komisija. Dodaje se da u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, a u interesu vođenja postupaka i zaštite prava stranaka, Komisija ne može u ovom trenutku da iznese više informacija, niti da prejudicira rokove i postupanje.

- U postupanjima po ovakvim zahtevima, Komisija prvo utvrđuje svoju nadležnost, a zatim odlučuje o ispunjenosti uslova za izuzeće dostavljenog sporazuma u skladu sa zakonom propisanim uslovima (čl. 11, 12, 13. i 14. Zakona o zaštiti konkurencije), što će učiniti i u slučaju ovog primljenog zahteva - navedeno je u saopštenju.

Dodaju i da nije reč o spajanju kompanija.

Zakonom o zaštiti konkurencije u članu 11 propisani su uslovi za izuzimanje od zabrane tzv. restriktivnih sporazuma.

- Restriktivni sporazumi mogu biti izuzeti od zabrane ukoliko doprinose unapređenju proizvodnje i prometa, odnosno podsticanju tehničkog ili ekonomskog napretka, a potrošačima obezbeđuju pravičan deo koristi pod uslovom da ne nameću učesnicima na tržištu ograničenja koja nisu neophodna za postizanje cilja sporazuma, odnosno da ne isključuju konkurenciju na relevantnom tržištu ili njegovom bitnom delu - piše u tom članu.


Šta su restriktivni sporazumi?

Restriktivni sporazumi su sporazumi između učesnika na tržištu koji imaju za cilj ili posledicu značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije. To mogu biti ugovori, pojedine odredbe ugovora, izričiti ili prećutni dogovori, usaglašene prakse, kao i odluke oblika udruživanja učesnika na tržištu.

Takvim sporazumima se neposredno ili posredno utvrđuju kupovne ili prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, ograničava i kontroliše proizvodnja, tržište, tehnički razvoj ili investicije, kao i primenjuju nejednaki uslovi poslovanja na iste poslove u odnosu na različite učesnike na tržištu, čime se učesnici na tržištu dovode u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente.

- Restriktivni sporazumi zabranjeni su i ništavi, osim u slučajevima izuzeća od zabrane u skladu sa ovim zakonom - stoji u Zakonu.

Podsetimo, medijska kuća N1 objavila je da je imala uvid u plan u kojem se navodi da će se kompanije Telekom Srbija i Telenor udružiti. Kako navodi N1, cilj udruživanja je da se smanji učešće SBB-a na tržištu ispod 30%. N1 je deo United grupe, koja posluje u okviru SBB-a.

Kompanija Telekom Srbija na pitanje eKapije da li planira saradnju sa Telenorom i šta će saradnja obuhvatati, odgovorila je zvaničnim saopštenjem, u kome nisu ni demantovali, ni potvrdili navode o eventualnom udruživanju. Podvlače planove da postanu lideri na tržištu.

Iz Telenora za eKapiju na pitanje o planovima za saradnju sa Telekomom i šta bi ona podrazumevala, odgovaraju da trenutno nemaju konkretne proizvode ili usluge koje bi najavili, niti dodatne komentare. Dodaju i da će nastaviti da posluju u skladu sa zakonima Srbije, kao i da uvek traže prilike za dalje širenje ponude.


Telenor: Naša ambicija da uđemo u oblast interneta i TV sadržaja

Kompanija Telenor negirala je da se spaja sa Telekomom Srbija i da preuzima vlasništvo nad Telekomovom infrastrukturom i dodaje da je njihova ambicija da uđu u oblast interneta i TV sadržaja.

- Ambicija Telenora je da uđe u oblast interneta i TV sadržaja. U razvoju i ostvarenju te ambicije ponašamo se, kao i uvek, kao samostalna i odgovorna kompanija na tržištu, ne spajajući se ni sa kim - navodi se u kompanijskom saopštenju.

Dodaje se da, što se tiče širokopojasnog interneta i TV sadržaja, građani Srbije danas mogu da biraju između vrlo ograničenog broja i ponuda kompanija.

- Mi želimo da uvedemo novu i drugačiju ponudu, a ne da uklonimo sa tržišta bilo koju postojeću. Pojava trećeg konkurenta u ovoj oblasti donosi liberalizaciju tržišta, zdraviju konkurenciju, nova ulaganja i koristi za sve: korisnike, tržište telekomunikacija i celo društvo - tvrdi Telenor.

Ta kompanija je istakla da ima veoma dobru infrastrukturu u Srbiji, sa više od 2.200 baznih stanica i 6.100 kilometara optičkih kablova.

- Međutim, kada su potrebni dodatni kapaciteti kako bi se pružila što bolja usluga korisnicima, komercijalno iznajmljujemo infrastrukturu od različitih partnera uključujući i Telekom i SBB. Zakup infrastrukture je uobičajena i potpuno zakonita poslovna praksa svih operatora - naveo je Telenor u saopštenju.

Kompanija je ponovila da trenutno nema nijedan određeni proizvod ili uslugu koje bi najavila, ali da u razvoju i pripremi moguće buduće ponude otvoreno razgovara sa svim potencijalnim provajderima medijskih sadržaja i drugim partnerima.

- Želimo da naglasimo da naša ambicija, kao evropske kompanije i jednog od vodećih operatora u Srbiji, ni u kom slučaju ne ugrožava slobodu medija u zemlji - navodi se u saopštenju.

Telekom Srbija: Liberalizovali smo bakarnu infrastrukturu, sada liberalizujemo i optičku

Telekom Srbija i kompanija Telenor se ne spajaju, niti je to bilo kada bio plan. Reč je o redovnoj ugovornoj saradnji koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i praksom, saopštio je Telekom Srbija.

- Telekom Srbija namerava da po komercijalnim uslovima iznajmljuje svoju optičku infrastrukturu Telenoru. Time se značajno liberalizuje tržište telekomunikacija u Srbiji. Ovakva saradnja donela bi brojne pogodnosti korisnicima i pospešila konkurenciju i inovacije u telekomunikacionoj industriji, što je osnovna namera obe kompanije - navodi se u saopštenju.

Dodaju da je bakarna telekomunikaciona infrastruktura Telekoma Srbija već liberalizovana i koristi je više operatora, uključujući i SBB, a ovo je početak liberalizacije optičke infrastrukture, što je kako navode, raširena praksa u Evropi.

- Ovo nije ekskluzivna ugovorna saradnja. Telenor je samo prva kompanija sa kojom nameravamo da imamo ovakvu vrstu saradnje. Telenor će biti u prilici da pored optike od Telekoma Srbija kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje - navode iz Telekoma.


I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.