NavMenu

Slovenački poslovni klub SPK Beograd - Prepoznatljiv znak Slovenije u Srbiji i Crnoj Gori

Izvor: Danas Utorak, 22.11.2005. 13:46
Komentari
Podeli

Za brojne predstavnike slovenačke privrede u Srbiji dovoljno je reći: četvrtak, 19 časova, sala Atlantik hotela "Interkontinental", i nema nikakve zabune. Sastanak Slovenačkog poslovnog kluba. Mnogo je onih privrednika u Sloveniji koji u svoje poslovne kalendare beleže datume održavanja sastanka Poslovnog kluba i rezervišu ih za dolazak u Beograd. Nije mali broj ni privrednika Srbije koji u svoje redovne radne aktivnosti obavezno upisuju ove sastanke. Svima njima je to jedinstvena prilika da na jednom mestu, u samo dva sata, čuju nešto korisno, uvere se kako radi neka od vodećih firmi u Sloveniji koja već posluje i u Srbiji ili to ima nameru, sretnu se sa potencijalnim poslovnim partnerima, ili jednostavno u razgovoru sa onima koji već posluju u Srbiji dodu do dragocenih informacija o tome kako olakšati i unaprediti sopstveno poslovanje.

Svi članovi kluba, recimo, danas dobro znaju ko su predsednici opština Inđija ili Pećinci, inače članovi Kluba, i s obzirom na to da su mnoge već uverili da imaju osmišljen plan za privlačenje stranih investitora, ne iznenađuje to što su po pravilu najtraženiji sagovornici slovenačkih privrednika, potencijalnih investitora. Svojevrsna koncentracija slovenačkih ulaganja baš u ove dve opštine najbolje pokazuje koliko se dobre vesti brzo šire. Redovni gosti su i predstavnici PK Srbije, Beograda kao i regionalnih privrednih komora ali i direktori regionalnih komora iz Slovenije pa je sastanak Kluba zapravo i prava prilika da se razmene iskustva i unapredi saradnja i na širem planu.
Slovenački poslovni klub je jednostavno postao mesto na kome se u najboljem smislu te reci lobira za unapređenje poslovnih odnosa između Srbije i Slovenije. I to daje rezultate. Robna razmena je 2002. godine, recimo, bila jedva nešto oko 200 miliona dolara, u Srbiji je radilo 40-tak slovenačkih firmi, investicija skoro da i nije bilo. Ove godine ce razmena biti blizu 700 miliona evra, u Srbiji je oko 350 slovenačkih preduzeća na neki od načina prisutno na tržištu, investicije su negde oko 500 miliona evra. Na tenderima i aukcijama je kupljeno 18 preduzeća i sva uspešno posluju, ostvarujući izvoz, proizvodnju i produktivnost koji su za 3-5 puta veći nego u startu, tako da je svaka investicija opravdala iznos koji je plaćen i ispunila očekivanja vlasnika.
A sve je počelo u prostorijama Privredne komore Slovenije septembra 2002. godine, kada je u prisustvu 20 tada najvećih slovenačkih firmi u Srbiji dogovoreno osnivanje Slovenačkog poslovnog kluba kao udruženja građana. Klub je zvanično formiran u februaru 2003. godine i do danas je održano 34 formalnih i neformalnih sastanaka. Uoči svake Nove godine članovi Kluba se tradicionalno okupljaju u Aero klubu, a početak svake nove poslovne godine u januaru obeležavaju u hotelu Zlatnik u Zemunu. Svakog meseca u hotelu Interkontinental održavaju se susreti zbog kojih je Klub zapravo postao prepoznatljiv znak Slovenije u Srbiji.
Nepisano je pravilo da se na svaki od ovih mesečnih sastanaka pozovu eminentna imena, najčešće neko od ministara iz Srbije ili Slovenije, a često i oba koji govore o najaktuelnijim pitanjima u obe države koja se tiču privrede. Posle toga sledi uobičajeno predstavljanje neke od slovenačkih firmi. Nakon zvaničnog dela susreta sledi isto toliko značajan neformalni deo koji pruža priliku poslovnim ljudima za neposredne kontakte. To je ujedno i prilika proizvođačima hrane i pića u obe države da kao organizatori koktela učesnicima skupa najdirektnije ponude svoje proizvode i tako lakše pronađu put do srpskog ili slovenačkog tržišta.
Da je osnivanje Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu bio pun pogodak svedoči i to što su i predstavnici drugih zemalja krenuli sa sličnim idejama, pa su već osnovani ili su u osnivanju grčki, francuski, italijanski, nemački poslovni klub. Predstavnici hrvatskih privrednika uskoro kreću sa svojim klubom u Beogradu. Zanimljivo je i to da je Slovenački poslovni klub u Beogradu za sada jedini takav klub koji je slovenačka privreda oformila u nekoj od zemalja u kojima posluje, ali će zato "beogradski pelcer" po svemu sudeći veoma brzo biti prenet u druge sredine. Prvi sličan klub bi mogao da bude osnovan u Sarajevu gde već u okviru predstavništva Privredne komore Slovenije radi poslovni savet koji bi trebalo da preraste u Poslovni klub.
Povećanje broja članova, ali i neki drugi momenti po svemu sudeći će naterati Slovenački poslovni klub da unapređuje i osveži dosadašnji način rada. Brojne su ideje za to. Jedna od njih je formiranje sekcija u okviru Kluba. Druga je nastojanje da se ubuduće svaki mesečni susret pretvori praktično u dan Slovenije u Beogradu, tako što bi u Srbiju stizali predstavnici jedne grane privrede i tokom celog dana bili u neposrednim kontaktima sa firmama u Srbiji iz te oblasti. Fokus pažnje bi u narednoj godini trebalo, kako je procenjeno, da bude usmeren na priključenje Srbije EU. U skladu sa tim bi sastanci Poslovnog kluba mogli da budu svojevrstan edukacioni centar gde bi se srpski privrednici detaljnije upoznali sa konkretnim načinom na koji su Slovenci savladali brojne barijere na putu priključenja EU. Poslovni klub ima i sve više poziva srpskih firmi da gostuje u njihovim sredinama. Aktuelni su pozivi Novog Sada, regionalne komore Zrenjanin, postoji predlog da se PK Vojvodine predstavi slovenačkim privrednicima. Rukovodstvo Poslovnog kluba je i te kako svesno da Beograd nije Srbija mada Slovenci sada uglavnom dolaze do Beograda i tu završavaju sve poslove, pa će zbog toga svakako nešto menjati i u radu samog kluba.

Lična karta Kluba

Zvanično SPK ima 150 registrovanih članova koji plaćaju godišnju članarinu od 300 evra godišnje. U narednoj godini očekuje se da broj članova preći 200, a članarina će biti 500 evra. Za sada nema mnogo firmi iz Srbije, svega dvadesetak i to onih najvećih poput Enegroprojekta, Gemaksa, Sosisjete general. Na redovnim sastancima u proseku je 300 učesnika. Najposećeniji, kada je ta brojka prelazila preko 350 gostiju, su bili oni kada je gost bio gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović i kada je gostovao ministar finansija Mladan Dinkić zajedno sa Zoranom Jankovićem, predsednikom Uprave Merkatora. Klub inače ima Statut, Etički kodeks, svoj znak, flajere, članske karte, logo PKS. Uvedene su i počasne kartice ali njih su do sada dobili samo Jožko Čuk, predsednik PK Slovenije, Slobodan Milosavljević, predsednik PK Srbije, Borut Šuklje, prvi ambasador Republike Slovenije u Beogradu, Franci Cukjati, predsednik Parlamenta Republike Slovenije, Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda, Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, Mitja Gaspari, guverner Banke Slovenije, Janez Košak, viceguverner Banke Slovenije, Andrej Vizjak, ministar za privredu Slovenije i Milan Parivodić, ministar Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom.
Poslovni klub je sjajna baza podataka svim članovima jer uz člansku karticu dobijaju ekonomske izveštaje Predstavništva PK Slovenije jednom mesečno Osim toga imaju otvorenu e-kapiju i druge pogodnosti u Internetu, kod rezervacija hotela, popuste u restoranima, u taksi uslugama. Privredna komora i Klub su postali jedno što znači da telefoni, e-mailovi, organizacija sastanaka, rezervacija hotela, štampanje flajera, kartica za SPK i sve ostale poslove zapravo obavljaju zaposleni u Predstavništvu Privrede komore Slovenije u Beogradu.
Adresa Poslovnog kluba Slovenije je Knez Mihajlova 10,
I sprat, a telefoni +381 11 184 172, + 381 11 184 021,
+ 381 11 3282 373


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.