NavMenu

Uzgoj jabuka - Velika ulaganja, a zarada varira

Izvor: Agroklub Utorak, 26.01.2021. 17:52
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Jedan od najvećih proizvođača jabuka u Jagodini, koje su trenutno najtraženije voće na jagodinskoj pijaci, je Aleksandar Petrović (40). Nakon 20 godina rada kao privrednik, rešio je da novac uloži u voćarstvo. Sa još trojicom svoje braće pre pet godina odlučio da počne sa uzgojem jabuka, pa je kupio stari zasad u selu Šantarovac kod Jagodine i napravio hladnjaču.

- U Šantarovcu smo kupili stari zasad sa jabukama na 2,2 hektara sa 3.600 stabala, sa pet sorti jabuka - zlatni delišes, jonagold, greni smit, mucu i ajdared. Uglavnom je zastupljen zlatni delišes i jonagold. Deo voćnjaka je star 20 godina, a jedna trećina je stara 10 godina - kaže Aleksandar.

Stara stabla ne donose pun rod pa zato Petrovići planiraju da ih iskrče i zasade nova stabla.

Petrovići kažu da se oni pridržavaju svih propisa kada je reč o prskanju, poštuju sve karence, tako da njihove jabuke ljudi mogu bez brige da jedu.

Prvu berbu nakon kupovine voćnjaka, pre pet godina, nisu prodali nego su napravili rakiju.

- Angažovali smo tehnologa i napravili rakiju. Nudili su nam da je kupe za 1 EUR ali to se ne isplati, jer je zaista dobra, ima 1,8% šećera, a to niko ne pita. Sada imamo 6.000 litara naše rakije od jabuke - ističe sagovornik Agrokluba.

Zarada - ili je velika ili na nuli

Kada je reč o tržištu, sagovornik Agrokluba navodi da je položaj malih proizvođača jabuka na srpskom tržištu težak i da pravila diktiraju veliki proizvođači:

- Borimo se koliko možemo, ali naš voćnjak je mali za velike kupce. Mali proizvođači propadaju ako jedne godine ne bude dobar rod, dok veliki to mogu da izdrže. Sada razmišljamo šta ćemo dalje zbog korone. Proizvodnja jabuka mnogo košta, nema gubitka ali zarada varira, ili je velika ili je na nuli.

Kada su kupili voćnjak, Petrovići su napravili hladnjaču.

- Hladnjača nas je koštala oko 30.000 EUR. Sami smo je napravili. Inače, sve sami održavamo, voćnjak i sve ostalo. O jabukama sam naučio od poljoprivrednih savetnika, čitam knjige, internet, idem na seminare. Ko hoće sve može da nauči - napominje Aleksandar.


Prva klasa jabuke na pijaci - 50 dinara

Jabuke prodaju uglavnom na jagodinskoj zelenoj pijaci.

Cena jabuke prve klase na pijaci je 50 dinara po kilogramu, dok je druga klasa tri kilograma za 100 dinara. Voćar iz Šantarovca kaže i da sa tom cenom može da se zaradi.

- Тa cena nam odgovara i zato prodajemo na pijaci. Kada bi prodali na veliko, izgubili bi 20% do 30%. Letos smo prodali 10 tona zelenih jabuka sorte mucu. Jabuka je postigla odgovarajuću veličinu, nije imala ni jednu tačku. Prodali smo u Bosni, za 60 dinara po kilogramu. Veliki proizvođači beru zelene jabuke, pa je drže u hladnjačama gde uzre, ali nikada zlatni delišes u marketima ne može da bude žut - kaže ovaj voćar.

Koristili su subvencije države i to od 50% za kupovinu dve mašine, za atomizer za prskanje jabuka od 1.500 litara i tanjiraču pipalicu koja ulazi između redova i okopava voćke.

- Skoro nam je stiglo rešenje posle više od godinu dana - kaže Aleksandar.

Uzgoj lešnika

Braća planiraju da počnu i sa uzgojem lešnika.

- Planiramo da zasadimo lešnik na šest do sedam hektara. U pregovorima smo sa Fererom. Kažu da su lešnici sigurna penzija. U startu je veće ulaganje nego sa jabukama ali je posla manje. Nas proizvodnja jabuke košta milion i 20.000 dinara godišnje, i to ulaganje obuhvata prskanje, obradu, berbu, a nismo računali gorivo i naš rad - navodi Aleksandar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.