NavMenu

Slabo interesovanje za olakšice u otplati finansijskih obaveza u okviru trećeg moratorijuma

Izvor: Tanjug Utorak, 26.01.2021. 17:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wutzkohphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Prvog meseca važenja takozvanog trećeg moratorijuma, interesovanje za olakšice u otplati finansijskih obaveza je bilo malo, a u Udruženju banaka Srbije kažu da se bankama za olakšice javilo oko 1% klijenata.

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić za Tanjug ocenjuje da je malo interesovanje za ponuđene olakšice zapravo dobar znak.

- Ono pokazuje da su prethodna dva moratorijuma dala dobre rezultate i da su i vremenski i sadržajno dobro osmišljeni - ističe Vasić.

Prema njegovim rečima, za pretpostaviti je da su se za olakšice najviše javili zaposleni u sektoru gradskog hotelijerstva, jer su oni ispunjavali propisane uslove da su ili ostali bez prihoda ili da su im prihodi bili znatno smanjeni.

Vasić ukazuje da je dobro što treći moratorijum duže traje, pa će svi oni koji budu imali problema u servisiranju obaveza, za olakšice moći da se prijave sve do kraja aprila.

Odluka Narodne banke Srbije kojom su dužnicima pogođenim pandemijom omogućene olakšice u otplati obaveza prema bankama stupila je na snagu 15. decembra prošle godine. Poslovne banke su u skladu sa propisanom obavezom bile dužne da na svojim internet stranicama do 22. decembra postave obaveštenja u vezi s olakšicama.

Za razliku od prva dva moratorijuma treći su građani i firme morali sami da zatraže od banke. Njime su omogućene olakšice u servisiranju obaveza prema bankama građanima čija su primanja znatno pogođena pandemijom i privredi kojoj je iz istog razloga opao promet ili određeni period nije ni radila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.