NavMenu

Kada krenuti sa prihranom ozime pšenice?

Izvor: RTV Utorak, 26.01.2021. 17:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / GoranH)Ilustracija
Ozimi usevi na području Južnog Banata su u fazi mirovanja i česte promene vremenskih uslova ne utiču nepovoljno na njih.

- Pšenica se sada nalazi u fazi da je do decembra meseca i zimskog perioda izbokorila. Imamo useve koji imaju od 3-4 razvijena lista i više i one koji imaju jedno sekundarno stablo na nekim mestima imamo i dva sekundarna stabla - rekao je Bogdan Garalejić sa Instituta Tamiš Pančevo.

Ukoliko se nastave ovakve vremenske prilike biće dovoljno vlage u zemljištu. Prihranu ozime pšenice trebalo bi početi sredinom februara, iako su pojedini poljoprivrednici taj posao već uradili.

- Prihrana bi trebalo da krene od 15 februara. Oni koji planiraju da koriste Ureu trebalo bi da krenu krajem februara početkom marta. A oni koji koriste amonijum nitrat i drugu prihranu trebalo bi da krenu krajem marta početkom aprila. Pošto obično poslednjih 15-tak godina radimo u dve prihrane - dodao je Garalejić.

Koju količinu azota koristiti najbolje će se utvrditi nakon provere njegovog sadržaja u zemljištu. Stručnjaci iz Instituta Tamiš rade ovakve analize. Azot ne bi trebalo dodavati proizvoljno, jer koliko god bio značajan za podizanje prinosa može biti i štetan, poručuju iz Instituta Tamiš.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.