NavMenu

Vlada Crne Gore pripremila četvrti paket podrške vredan 163,4 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 26.01.2021. 16:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) Crne Gore donela je rešenje da je novi četvrti Vladin paket pomoći privredi, vredan oko 163,4 mil EUR, u skladu sa zakonom, piše Dan.

Prema podacima iz rešenja AZK, reč je o paketu koji je podeljen u četiri segmenta.

U prvom kvartalu ove godine planirane su subvencije, odnosno davanja u iznosu od 35,15 mil EUR, dok će olakšice, odnosno oslobađanje troškova, biti u iznosu od 126,5 mil EUR.

Četvrti paket mera Vlada Crne Gore bi trebalo da usvoji na sednici u četvrtak.

Prvi segment je podrška ranjivim kategorijama stanovništva u iznosu od 7 mil EUR i to u prvom kvartalu.

Drugi segment četvrtog paketa pomoći je podrška privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cene zakupa prostorau državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, skraćenje roka povraćaja poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Tu spadaju i novouvedene mere kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 EUR na 30.000 EUR kao uslova za obaveznu PDV registraciju.

Za podršku privredi kroz subvencionisanje zarada u prvom kvartalu spremno je 22 miliona EUR.

Treći segment novog paketa pomoći su dodatne mere podrške za turizam i ugostiteljstvo.

Tu se podrazumijeva mera umanjenja godišnje naknade za korišćenje morskog dobra, koja je vredna 3,5 mil EUR, subvencionisanje turoperatora u prvom kvartalu od 150.000 EUR i nova mera - turistički vaučeri za prosvetne i zdravstvene radnike i podrška izdavaocima privatnog smeštaja u iznosu od 5,5 mil EUR u prvom kvartalu.

Četvrti segment četvrtog paketa pomoći su dodatne mere podrške za poljoprivredu i ribarstvo.

Tu spada program intervencija na tržištu poljoprivrednih i proizvoda ribarstva i akvakulture, što je u suštini nastavak mere koja je pokrenuta u drugom paketu mera.

Radi se o davanju na nivou godine u iznosu od 1,72 mil EUR.

Vlada Crne Gore planira i podršku kupovini domaćih proizvoda, ali tu nije naveden iznos podrške.

Vlada je pripremila i set predloga izmena i dopuna zakona iz oblasti poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje, kojim će se delovati na podsticaj novog zapošljavanja u ovoj godini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.