NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u INDUSTRIJU koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Sreda, 27.01.2021. 09:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rob Bayer/shutterstock.com)Ilustracija
Opšti je utisak da je Srbija kada je reč o investicijama u industriju u protekloj, pandemijskoj godini, sasvim solidno prošla. Investiticija nije manjkalo, što potvrđuju i zvanični podaci da je naša zemlja u 2020. imala neto priliv direktnih stranih investicija od 2,9 mlrd EUR.

Iako to nije uspeh kao u 2019. kada je investirano rekordnih 3,8 mlrd EUR, i kada je Srbija čak dospela na prvo mesto svetske liste po broju SDI u odnosu na BDP koju objavljuje britanski Financial Times, "godina korone" ipak nam je donela brojna ulaganja, ili makar nastavak već započetih ili najavljenih, mahom u automobilskoj industriji, ali i sektoru rudarstva.

U nastavku ćemo se podsetiti koji su to projekti u oblasti industrije obeležili 2020. godinu, izazvali najveću pažnju javnosti i ujedno bili među najčitanijima na našem portalu:
(Foto: North Engineering/Urbanistički projekat, screenshot)
(Budući izgled fabrike Toyo Tires u Inđiji)
Na prvom mestu TOP 10 liste našla se velika investicija japanskog giganta Toyo Tires u izgradnju fabrike guma u Inđiji.

Početak realizacije ulaganja vrednog čak 364 mil EUR prvobitno je bio najavljen za avgust protekle godine, ali je zbog koronavirusa kamen temeljac za fabriku ipak postavljen sredinom decembra.

Fabrika će zapošljavati oko 560 radnika, koji će u proizvodnom kompleksu za potpuno automatizovanu proizvodnju pneumatika za automobile i kamione, na parceli od gotovo 64 hektara, proizvoditi 5 miliona pneumatika godišnje.
Drugoplasirana vest je naša ekskluzivna reportaža iz MIND parka kod Kragujevca, industrijsko-tehnološkog kompleksa u industrijskoj zoni Sobovica kod Kragujevca otvorenog 2018, koji je Vlada Srbije proglasila projektom od nacionalnog značaja.

Ovo "malo" industrijsko čudo u srcu Šumadije među plodnim oranicama, nastalo nakon prodaje firme Milanović Inženjering kompaniji Siemens, izrasta u pionirski poduhvat u ovom delu sveta u oblasti high-teć i šinske industrije. U njemu je halu izgradila i kompanija Siemens Mobility koja proizvodi tramvaje (opširnije na poziciji 9), a u budućnosti MIND park će se, kako su rekli za eKapiju, fokusirati i na avio-industriju, sa kojom železnička ima oko 80% sličnih procesa i postupaka.
(Foto: wattana/shutterstock.com)

Treću poziciju naše liste zauzeo je projekat Jadar. Informacije na temu nalazišta jadarita kod Loznice, minerala jedinstvenog u svetu koji su u Srbiji 2007. godine pronašli istraživači kompanije Rio Tinto, ne prestaju da intrigiraju sprsku, ali i svetsku javnost.

Projekat Jadar podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita. Očekivani krajnji proizvodi su borna kiselina i litijum karbonat, čistoće 99,5% neophodne za proizvodnju litijumskih baterija.

Početkom prole godine raspisan je tender za istražna bušenja i hidrogeološka ispitivanja nalazišta Jadar, a na Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji najavljeno je da će rudnik, čija bi gradnja trebalo da započne naredne godine, biti opremljen najsofisticiranijom tehnologijom - električnim vozilima, savremenim operativnim centrom i 3D tehnologijom.

Krajem 2020. odjeknula je i vest da je Rio Tinto u Jadru pronašao i rezerve čistog litijuma.
(Foto: Oleg Golovnev/shutterstock.com)

Na četvrtom mestu TOP 10 investicija u industriju našla se još jedna japanska investicija, tačnije najava ulaganja Nidec korporacije u Novi Sad. Kompanija koja je jedan od najznačajnijih svetskih proizvođača malih elektromotora u hard diskovima, električnim aparatima i automobilima, planira da izgradi fabriku u novosadskoj industrijskoj zoni i zaposli više stotina radnika, a vrednost investicije izneće 1,9 mlrd USD.

Prema najavama, pogon u Srbiji biće jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi, koji će dostići godišnju proizvodnju između 200.000 i 300.000 jedinica do 2023. godine.
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija

Vest da će britanska kompanija Mineco otvoriti rudnik olova i cinka u Raškoj oblasti, zauzela je petu poziciju ove naše liste. To će biti četvrti rudnik ove kompanije u Srbiji, a prvi koraci za realizaciju ovog projekta napravljeni su akvizicijom srpske rudarske kompanije Vavrina Resources doo.

U likvidacionom procesu nekadašnjeg rudnika Suva Ruda, kompanija Vavrina Resources ranije je otkupila zemljišne parcele neophodne za buduću proizvodnju cinkove i olovne rude i koncentrata, a prema rečima direktora Mineco Limited Bojana Popovića, namera kompanije je da sa svojim partnerima u narednih nekoliko godina, uz obimna ulaganja, na parcelama izgradi neophodnu infrastrukturu i pogone za preradu rude u koncentrate.
Poslovno-servisni centar Milšped AML u Staroj Pazovi (Foto: Milšped AML)Poslovno-servisni centar Milšped AML u Staroj Pazovi
Šestoplasirana je informacija o gradnji novog poslovno-servisnog centra kompanije Milšped AML u Staroj Pazovi, vrednoj oko 3,5 mil EUR.

Ovaj kompleks u sklopu logističkog centra Milšped u Krnješevcima predviđen je za pružanje logističkih usluga za autoindustriju, pre svega u domenu skladištenja vozila, dodatnih servisnih usluga i kao operativni centar za logističke operacije u Zapadnoj Evropi.

Među usluge novog servisnog centra ubrajaju se PDI, PDS i Smart repair usluge, kao i pranje vozila pre isporuke, sa kapacitetom od preko 50 prolaza vozila po danu.
Budući izgled fabrike Brose u Pančevu (Foto: Ivana Milovanović / eKapija)Budući izgled fabrike Brose u Pančevu
Na sedmom mestu nalazi se vest da je u Pančevu u martu počela gradnja fabrike nemačke kompanije Brose koja se bavi proizvodnjom elektromotora za automobilsku industriju.

Očekuje se da prva faza gradnje bude završena na proleće, dok bi proizvodnja trebalo da startuje krajem ove godine

Investicija je vredna 120 mil EUR, a plan je da u narednom periodu bude zaposleno 1.100 radnika. Čelnici Brose Grupe izrazili su očekivanja da će do 2025. godine ta kompanija u Srbiji ostvariti promet od oko 440 mil EUR.
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Ilustracija
Osmu poziciju naše liste zauzima informacija iz oktobra prošle godine da kompanija Fluid technology sistems doo privodi kraju radove na novoj fabrici za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Priboju, koja će zapošljavati oko 400 radnika.


Reč je o grinfild investiciji nemačkog kapitala, koja će, kako se nadaju opštinske vlasti, značajno će izmeniti privrednu sliku Priboja i okoline.

(Foto: TRONIN ANDREI/shutterstock.com)

Deveto mesto pripalo je vesti iz decembra da kompanija Siemens Mobility isporučuje prvi Avenio tramvaj u potpunosti proizveden u fabrici te kompanije u Cerovcu kod Kragujevca.

To je, kako je saopštila kompanija Siemens, jedan od ukupno 47 tramvaja koji se u Srbiji grade za kupca Bremen Straßenbahn AG (BSAG).

Fabriku u Cerovcu Siemens Mobility je preuzeo 2018. godine, a proizvodnja komponenti za Siemens Mobility vozila počela je u leto 2018. Početkom 2020, kragujevačka fabrika je preuzela završnu montažu i puštanje u rad kompletnih šinskih vozila, tj. Avenio tramvaja za odabrane projekte i fabrika je sada potpuno integrisani deo svetske mreže Siemens Mobility proizvodnih lokacija.
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Na 10. mestu naše liste nalazi se vest iz juna meseca da Vlada Srbije priprema izgradnju Hemijskog parka Prahovo. Kako je tada saopšteno, s obzirom na to da u ovom delu Evrope ne postoje hemijski parkovi, očekuje se velika zainteresovanost investitora kako iz Evropske unije, tako i iz Kine i Indije – već prva faza izgradnje na 115 hektara mogla bi da privuče do 30 stranih investitora.

Veći deo hemijskih komponenti i sirovina bi se proizvodio u Srbiji, a godišnji prihodi parka se procenjuje na okvirno 1 mlrd EUR, od čega bi približno 90% činio izvoz.

Već u avgustu objavili smo da je ambiciozni projekat izgradnje Hemijskog parka Prahovo korak bliže realizaciji, nakon što je na javni uvid stavljen elaborat za rani javni uvid izmene plana detaljne regulacije, kojim je predviđena gradnja novog industrijskog kompleksa, kao i ekološkog i energetskog ostrva. Prostorna celina IHP Prahovo obuhvaćena planom je površine oko 323,62 ha i obuhvata postojeći kompleks IHP Prahovo, zajedno sa planiranim proširenjem.

Predstavili smo vam deset investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u oblasti industrije.

Svakako pogledajte i kompletnu listu iz segmenta INDUSTRIJA.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2020. godinu iz oblasti ZDRAVSTVA, TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE, NEKRETNINA, TRGOVINSKIH CENTARA, TELEKOMUNIKACIJA i IT, EKOLOGIJE, SPORTA, kao i POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE.









Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.