NavMenu

Na Boračkom brdu u Han Pijesku planirana izgradnja velikog parka - U toku izrada glavnog projekta (FOTO/VIDEO)

Izvor: eKapija Utorak, 26.01.2021. 12:57
Komentari
Podeli
(Foto: Studio GVArchitect Design)
Han Pijesak bi u skorijoj budućnosti mogao da dobije oazu mira u prirodi namijenjenu za sve generacije. Prema idejnom projektu autora Vladanja Golijanina iz GV Architect Design studija, na Boračkom brdu, na površini od oko 26.000 m2, predviđena je izgradnja parka sa različitim sadržajima.

- Imajući u vidu veličinu obuhvata te kompleksnost samog projekta početna ideja bila je da se ponudi što više sadržaja građanima, odnosno korisnicima parka. U parku su predviđeni sadržaji za najmlađe, sportiste, rekreativce, turiste pa sve do najstarijih koji su dobili svoj kutak za odmor i rekreaciju. Takođe, cilj je bio da se zadrže i istaknu istorijske vrijednosti parka kao i formiranje trga na najdominantnijoj tački kod postojećeg spomenika. Ovaj segment je projektovan i ima koncept sa velikom simbolikom vezanom za pravoslavlje. Sve u svemu, predviđen je veliki broj zona i sadržaja koje čine jednu skladnu cjelinu.

Golijanin nam objašnjava da u površinu obuhvata nije uračunat gabarit postojećeg stadiona koji sam zauzima oko 10.000 m2.

- S obzirom na to da je projekat kompleksan i obuhvat je bio veliki, pomoć mi je pružio kolega Lazar Đogo. Shodno tadašnjoj situaciji, velikim ograničenjima odnosno pandemiji koronavirusa nismo uspjeli ispoštovati rok konkursa, pa smo u saradnji sa firmom Graleks sa Pala dovršili idejni projekat, ovjerili ga i prezentovali u prostorijama opštine Han Pijesak. Zadovoljstvo mi je bilo biti vođa ovog tima.

Kako nam kaže, firma Graleks trenutno radi glavni projekat za ovaj park. Neke detalje i izmjene rade u saradnji sa njima.
(Foto: Studio GVArchitect Design)
- Koliko bi novca bilo potrebno da se projekat realizuje u ovom momentu je jako nezahvalno pričati jer je projekat rađen na idejnom nivou. Radili smo neke grublje procjene vrijednosti i došli smo do cifre od oko 880.000 KM. Projekat bi se svakako mogao raditi po fazama tako da se i finansiranje može podijeliti u više etapa - otkriva Golijanin za eKapiju.

Smatra da realizacija projekta zavisi od dinamike radova i od obezbijeđenih finansijskih sredstava. Iako je projekat veliki i prilično zahtjevan mogao bi se, kaže, završiti u jednoj građevinskoj sezoni.

- Projekat je je sastavljen iz više zona koje se međusobno prepliću. Svakako da je moguće raditi po fazama. Redoslijed faza bi bio poredan po prioritetima, a to je infrastruktura, izrada glavnih staza, kao i platoa na vrhu brda zajedno sa rekonstrukcijom spomenika.

Golijanin ističe da je Boračko brdo jako zanimljiv lokalitet za razradu i dobro mjesto za inspiraciju.

- Obilazak lokacije u martu prošle godine je na mene ostavio pozitivne utiske jer se u vazduhu osjeti da je to mjesto susreta, druženja, odmora, kao i da je na toj lokaciji bilo velikih dešavanja. Prosto priroda dominira na izdignutom brdu dok stanje, staza, parternog uređenja te podium spomenika nije u dobrom stanju. Dosta toga je uništeno i zrelo je za renoviranje.

Ističe da bi realizacija ovog projekta predstavljala najveću atrakciju u Han Pijesaku i kao takav bi bio najveći marker u okruženju.

- Znamo da je Han pijesak manje gradsko naselje nešto lošijeg urbanog boniteta. Kao i u većini naših opština parkovske površine su zapostavljene i lošijeg stanja. Izgradnjom jednog ovakvog parka građani bi dobili mnoštvo sadržaja, kao i priliku da ugoste turiste i prolaznike.

S.Š.


Fotogalerija
Park Han Pijesak
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.