NavMenu

Izmena konvencije o sistemu naziva i šifarskih oznaka robe

Izvor: Tanjug Utorak, 26.01.2021. 12:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: 1933bkk/shutterstock.com)Ilustracija
Skupštinski Odbor za finansije prihvatio je danas predlog zakona o potvrđivanju Izmene Međunarodne konvencije o harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe.

Predstavnica Ministarstva finansija Nadica Pantović podsetila je da je Vlada Srbije podnela 25. decembra, kao i da je suština izmene da Svetska carinska organizacija donosi nomenklaturu i različite preporuke koje se tiču svrstavanja nekih spornih roba, druge odluke i dokumenta koje omogućavaju jednobraznu primenu.

- Bilo je bitno ograničiti broj primedbi koje bilo koja članica može da stavi na dve primedbe, jer su u predhodnom periodu neke tačke razmatrane jako dugo što je onemogućavalo jedinstveno svrstavanje robe u celom svetu - rekla je ona.

Pantovićeva podseća da je 2018. godine doneta izmena tehničke prirode, kao i da nijedna članica nije uložila prigovor.

Dodaje da je doneta preporuka Saveta, kao najvišeg tela Svetske carinske organizacije da se ona usvoji i primenjuje u članicama od 1. januara ove godine.

Ova izmena člana 8. odnosi se na ograničenje broja prigovora na dva, što će omogućiti da se što brže ujednači praksa vezana za svrstavanje sve robe.

Ističe da je ta nomenklatura sadržana u našem zakonu u carinskoj tarifi do nivoa šest cifara.

- Komplentna konvencija je preneta u naš propis, a odluke o svrstavanju u skladu sa zakonom o carinskoj tarifi koji se objavljuje u Službenom glasniku - pojasnilla je Pantovićeva.

Ona je objasnila da je Srbija još 1988. obavezala da će svoju numenklaturu usaglašavati sa numenklaturom Svetske carinske organizacije, kao i da će primenjivati sve odluke koje Svetska carinska organizacija donese.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.