NavMenu

EK: Snažan skok BDP-a Srbije u trećem kvartalu

Izvor: Tanjug Utorak, 26.01.2021. 11:54
Komentari
Podeli
(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Evropska komisija konstatovala je, u najnovijem izveštaju, da je ekonomska aktivnost u Srbiji u trećem kvartalu 2020. godine zabeležila "snažan skok" u odnosu na proleće iste godine, kada su zbog pandemije morale biti uvedene mere zaključavanja u zemlji.

- To znači da je u poređenju sa istim periodom prošle godine realni pad BDP-a u trećem kvartalu 2020. godine bio ograničen na 1,4 procenta, nakon što je u drugom kvartalu taj pad bio 6,3 procenta - navodi se u dokumentu Komisije u koji je Tanjug imao uvid.

Reč je o najnovijem izveštaju Generalnog direktorata Evropske komisije za ekonomiju i finansije za kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.

Evropska komisija naglašava i da je Međunarodni monetarni fond u oktobru 2020. godine sproveo završnu misiju aranžmana "Instrument za koordinaciju politika" .

- MMF je prepoznao ključnu ulogu monetarne, finansijske i fiskalne podrške koju je sprovodila Srbija tokom 2020. godine. Poziva se na nastavak ekonomskog oporavka i održavanje fiskalne odgovornosti u 2021. godini kao i na ubrzanje strukturnih reformi - navodi se u dokumetu.

Izveštaj konstatuje da je u Srbiji u trećem kvartalu 2020. godine zabeležen značajan rast aktivnosti u oblasti proizvodnje i rudarstva (+3,2 odsto), zemljoradnje (4,5 odsto), kao i informacionih i komunkacionih aktivnosti (+6 odsto).

Pad, u odnosu na isti period prošle godine, zabeležile su naučne, tehničke i administrativne aktivnosti, umetničke, rekreacione i druge usluge, kao i transport, smeštajni kapaciteti, prodaja na malo i restorani.


Dodaje se da su privatna i potrošnja države "umereno oslabile" za 0,9 odnosno za 1%, dok je pad izvoza od 8,5% u odnosu na isti period prošle godine prevazišao pad uvoza koji se smanjio za 2,7% za isti period.

U dokumetu se navodi da je nezaposlenost u Srbiji u trećem kvartalu 2020. godine povećana za 1,9 procentnih poena u odnosu na prethodni kvartal i da je iznosila 9%.

Kao uzrok za takvo povećanje vidi se povratak na tržište rada mnogih koji su tokom prolećnog zaključavanja zemlje odustajali od traženja posla.

Prema podacima Evropske komisije, javni dug Srbije je u trećem kvartalu 2020. godine iznosio 56,8%.

Navodi se i da je prosečna stopa inflacije u 2020. godini u Srbiji iznosila 1,6%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.