Izvor: Tanjug | Utorak, 26.01.2021.| 11:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pušteno u rad PEPO energy postrojenje u Novom Miloševu - Meso bundeve i žitni ostaci za 100% ekološku energiju

Ilustracija
Ilustracija (Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)
PEPO energy postrojenje, koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije, pustila je u rad u Novom Miloševu ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Postrojenje koristi biomasu kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju.

Jednostavnije rečeno, meso bundeve i žitni ostaci skladište se u silose i kasnije pretvaraju u električnu energiju uz pomoć generatora.

Kompanija PEPO Energy, koja je zajednički poduhvat MET grupe i lokalne kompanije Arhar Teh, izgradila je u Novom Miloševu 100% ekološko postrojenje za proizvodnju energije kapaciteta 1,2 MW.

To ekološko postrojenje izgrađeno je za osam meseci uprkos pandemiji kovida 19 i u izgradnji je učestvovalo više od 150 radnika različitih profila.

Mihajlovićeva je rekla, nakon što je postrojenje počelo da proizvodi prve kilovate, da je u njega uloženo 5 mil EUR, kao i da će zahvaljujući tome 30 ljudi imati posao.

- Ovo je poruka koju Vlada Srbije i Pokrajinska vlada šalju kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Ova investicija pokazuje u kom smeru ćemo ići i to mnogo brže nego u prethodnom periodu - naglasila je Mihajlovićeva.

Dodala je da je ovo za Srbiju važno, jer pored 28 elektrana na biogas imamo još jednu i "važno je da 73 gradimo danas u Srbiji":

- I da ćemo sa oko 100 megavata kapaciteta, koji će biti instalisani u narednih godinu ili dve u elektranama na biogas u Srbiji, biti zemlja koja će imati kada govorimo o energiji iz elektrana na biogas više nego Slovenija, Hrvatska i Crna Gora zajedno - rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da su se biogasne elektrane pokazale kao elektrane koje će obezbediti pouzdanu energiju, to jest da su pouzdanije od solarnih ili elektrana na vetar.

- Biogasne elektrane u odnosu na solarne daju 3,5 puta više energije - napomenula je Mihajlovićeva.

Istakla je da će ova godina u resoru energetike biti obeležena donošenjem novih zakona, strategija i akcionih planova.

- Enegetika i ekologija moraju da idu zajedno. Sve će biti usmereno ka zelenoj energiji i klimatski održivom razvoju - poručila je Mihajlovićeva.


Vojvodina kao vodeći region Srbije

Iako 1,2 megavata deluje skromno naspram 400 megavata iz vetroelektrana, ova invsticija je veoma značajna za našu državu, rekao je pokrajinski sekretar za energetiku građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić:

- Svaka novootvorena elektrana pokazuje da je naša zemlja i dalje prepoznata kao plodno tlo za nove investicije, i uz najavljeni novi Zakon o obnovljivim izvorima energije možemo očekivati da Vojvodina bude vodeći region Srbije po ukupno instalisanoj snazi novoizgrađenih energetskih objekata koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora - rekao je Bjelić.


Nove investicije

Predsednik švajcarske MET Grupe, većinskog akcionara u kompaniji PEPO energy , Bendžamin Lakatoš rekao je da je veoma zadovoljan toplom dobrodošlicom u opštini Novi Bečej i Srbiji i najvaio najavio nove investicije.

- Možda je ovo mali korak kada pogledamo veličinu investicije, ali je veliki korak, jer je ovo prva investicija u Srbiji. S obzirom na toplu dobrodošlicu na koju smo naišli ovde sigiuran sam da ćemo nastaviti da inverstiramo u ovu zemlju. S našim partnerima smo već diskutovali o tome da imamo još jednu ili dve slične investicije u regionu - poručio je Lakatoš.


Važna radna mesta

Predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović naglasio je da je za tu lokalnu samoupravu 30 novih radnih mesta veoma važna činjenica, ali je dodao kako se ambicije ne zaustavljaju na tome.

- Industrijsku zonu u Novom Bečeju smo rasprodali, ovu u Novom Miloševu smo otvorili, i očcekujemo investitore koji su dobrodošli. Treba da se zna da će upravo pored ove industrijske zone proći brza saobraćajnica Sombor-Kikinda - rekao je Maksimović.


Biogasna postrojenja proizvode energiju i uništavaju otpad

Elektrana na biogas u Novom Miloševu izgrađena je za osam meseci u uslovima pandemije danonoćnim radom svih koji su bili angažovani na ovom projektu, rekao je direktor PEPO energy-ja Srđan Bošnjaković.

- Ispred vas je biogasno postrojenje koje koristi slamu, kukuruzovinu i meso od bundeve. Postrojenje će proizvoditi i organsko đubrivo i koristiti u svojoj poljoprivrednoj mehanizaciji biogas kao pogonsko gorivo umesto dizela. Time dajemo dodatni dorpinos i energetici i ekologiji - naglasio je Bošnjaković.

Biogasna postrojenja, pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine, i to ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE