Izvor: Promo | Utorak, 26.01.2021.| 09:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

CTP dobio sertifikaciju za 292 objekta i postao prva kompanija za razvoj industrijskih nekretnina čije su sve zgrade sertifikovane po najvišim ekološkim standardima

CTP Ostrava
CTP Ostrava (Foto: CTP)
Evropska kompanija za razvoj komercijalnih nekretnina CTP ima najekološkiji portfolio industrijskih nekretnina u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE). Ukupno 292 objekata kompanije CTP, na oko stotinu različitih lokacija u šest zemalja, potvrdila su svoj BREEAM In-Use status na nivou Vrlo dobro (Very Good) i više. Veliki broj nekretnina ocenjen je na nivou Odlično (Excellent). Ovo znači da je CTP sada najzelenija kompanija za razvoj industrijskih nekretnina u CIE i da se svrstava među najbolje u Evropi.

U CTParkovima, svi objekti koji ispunjavaju uslove za sertifikaciju i koji su završeni zaključno sa 1. januarom 2020. godine, biće sertifikovani na BREEAM nivou Vrlo dobro ili više.

- Sertifikacija celog portfolija predstavljala je ogroman izazov – niko od naših konkurenata u regionu nije uspeo to da postigne. Drago nam je što je projekat uspeo i time pokazao da su naše nekretnine zaista energetksi efikasne i da zadovoljavaju brojne kriterijume vezane za uticaj na životnu sredinu. Nijedna druga kompanija u Češkoj ili u CIE nema toliki broj nekretnina čiji je kvalitet potvrđen u smislu projektovanja, konstrukcije, svrhe i održivosti. Nama nije cilj da imamo samo nekoliko objekata koji zadovoljavaju visoke ekološke standarde; cilj nam je da ceo naš portfolio zadovoljava te standarde - dodao je Martin Vaidiš, zadužen za održivo projektovanje u kompaniji CTP.

Sertifikacija BREEAM In-Use mora da se obnovi svake tri godine, što predstavlja veliko ulaganje, s obzirom na veličinu portfolija nekretnina kompanije CTP. Ova kompanije planira da investira ukupno 1,75 mil EUR u sertifikaciju objekata. Za razliku od velikog dela konkurencije, koja sertifikaciju vrši samo tokom izgradnje, CTP, kao kompanija koja ne samo da razvija, već i upravlja objektima na duže staze, želi da osigura da ti objekti budu održivi tokom svog životnog veka. Zato je ova kompanija odabrala sertifikaciju putem skupljeg sistema In-Use, gde se procena odnosi i na upravljanje objektom i na zakupce prostora, bez čije saradnje sertifikat ne može da se dobije.

- Sertifikacija svih nekretnina za jednog igrača na tržištu sa tako obimnim portfoliom kakav je onaj koji poseduje i kojim upravlja CTP jedinstven je slučaj u Evropi - potvrdila je Lenka Matejičkova, rukovodilac Zelenog tima (Green Team) u kompaniji Arcadis, koje je sertifikovala najveći deo portfolija kompanije CTP. Ona napominje da će i druge kompanije poći istim putem.

- Institucija BRE je sa velikim zadovoljstvom sarađivala sa kompanijom CTP na sertifikaciji celog njihovog portfolija po standardima BREEAM In-Use. Činjenica da je toliko njihovih objekata dobilo ocenu Vrlo dobro ili Odlično govori koliko je rukovodstvo kompanije CTP posvećeno svođenju uticaja svog poslovanja na životnu sredinu na minimum - rekao je Šamir Gumra, rukovodeći u odeljenju za performanse objekata (Building Performance Services) u okviru institucije BRE.
CTPark Brno
CTPark Brno (Foto: CTP)
- Od samog početka naš pristup izgradnji jeste ekološki, a principe zelene izgradnje usvojili smo mnogo pre nego što je to postao trend, što nam daje ogromnu prednost u odnosu na konkurenciju - rekao je Martin Vaidiš.

On smatra da se sada isplatilo ono što je uloženo u ekološkiju i, samim tim, skuplju izgradnju. Na duže staze, zelene zgrade su efikasnije za svoje korisnike. One troše manje resursa, kao što su energija i voda. Osim toga, danas velika većina multinacionalnih kompanija koje su zakupci ovakvih prostora zahteva objekte visokog kvaliteta.

Vodeća kompanija u svetu po sertifikaciji industrijskih objekata

Većina industrijskih objekata u portfoliju kompanije CTP dobila je ocenu Vrlo dobro u okviru sistema BREEAM In-Use; neke su čak dobile i višu ocenu. Time je portfolio kompanije u proseku dostigao BREEAM nivo Vrlo dobro, što je izuzetan rezultat čak i na evropskom nivou. Objekti CTP-a dostigli su odlican prosecan rezultat od 60,13%.

– U Češkoj, CTP je ostvario najveći broj sertifikacija na tržištu, a ova kompanija ja takođe i lider po broju industrijskih objekata sertifikovanih po standardu BREEAM In-Use na svetskom nivou – dodala je Matejičkova.

Kako jedna zelena zgrada zapravo izgleda?

U današnje vreme, prosečna osoba zamišlja održivu zgradu kao konstrukciju prekrivenu zelenilom. Međutim, ako bi se takva konstrukcija pravila od neekoloških materijala, samo prisustvo zelenila ne bi mnogo pomoglo. Da bismo pravilno ocenili u kojoj meri je neki objekat ekološki, moramo bolje da pogledamo koje tehnologije su korišćene, kakve sertifikate objekat ima u smislu uticaja građevinskih materijala na životnu sredinu itd. Na primer, zeleni krovovi, koji su veoma popularni i vidljivi, ne predstavljaju održivo rešenje za industrijske nekretnine.

– Kada biste pokrili krov jednog industrijskog objekta ili skladišta zelenilom, to bi znatno povećalo emisiju ugljenika te zgrade, usled potrebe da se ojačaju noseće i krovne konstrukcije – objašnjava Martin Vaidiš.

Zelena gradnja se stoga prevashodno odnosi na uštedu energije kroz visokokvalitetne omotače objekata, efikasnu LED rasvetu i efikasnu ventilaciju koja podrazumeva iskorišćenje toplotne energije. U budućnosti, iskorišćenje energije u logističkim skladištima podrazumevaće koncept (delimičnih) energetskih "ostrva", koja mogu da se stvore uz pomoć fotonaponskih krovova. Krovovi nude dosta prostora, koji obično ne može da se iskoristi u značajnijoj meri, ali je idealan za fotonaponske panele. U bliskoj budućnosti, CTP namerava da instalira krovne fotonaponske stanice za proizvodnju energije u svojim parkovima, sa ciljem da generiše preko 20 MWp. U nešto daljoj budućnosti, ambicija je da se dostigne 250 MWp. Još jedna suštinska karakteristika današnjih skladišta jesu sistemi za upravljanje pametnim zgradama i kvalitetne baze podataka koje sadrže izmerene parametre.
CTP Ponavka
CTP Ponavka (Foto: CTP)
Još jedna ključna stvar jeste upotreba materijala sa niskim sadržajem ugljenika i sertifikovanih proizvoda koji ostaju ekološki tokom čitavog životnog veka. Vaidiš kaže da, između ostalog, budućnost skladišta leži u upotrebi drvenih konstrukcija ili recikliranih materijala. Usvajanje pravilnog pristupa recikliranju prvobitnih materijala neophodno je u slučajevima kada se, na primer, neka stara zgrada nalazi na brownfield lokaciji.

Kod zelenih industrijskih zgrada, mora se voditi računa o pitanju uštede vode, koja se, recimo, može ostvariti korišćenjem filtrirane otpadne vode u toaletima. Iskorišćenje atmosferske vode takođe ima određenu ulogu, što kroz zadržavanje u tankovima za kasniju upotrebu (recimo, za zalivanje), što kroz proceđivanje. Veoma je važno zadržati atmosfersku vodu tamo gde padne i ne dozvoliti joj da oteče u kanalizaciju ili da ispari sa zelenog krova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE