NavMenu

Cene nafte u porastu - Obnovljena strahovanja od usporavanja kineske tražnje

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 25.01.2021. 12:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Cene nafte su ojačale jutros na azijskom trgovanju, jer je slabljenje dolara neutralisalo rast zabrinutosti da će nove blokade, uvedene u brojnim zemljama s ciljem suzbijanja zaraze kovid-19, potkopati tražnju za gorivom.

Fjučersi nafte Brent za isporuku u martu porasli su za 32 centa ili 0,6%, na 55,73 USD za barel na trgovanju do 7:29 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta za martovsku dostavu trgovana za 52,62 USD po barelu, za 35 centi ili 0,7% skuplje, prenosi Reuters.

- Naniže revidirani izgledi globalne potražnje Međunarodne agencije za energetiku (IEA) i obnovljena strahovanja od usporavanja kineske tražnje zbog novih sojeva koronavirusa drže cene nafte pod pritiskom - naveli su analitičari Siti banke u belešci za klijente.

Ipak, kako su dodali, prekidi u proizvodnji u Libiji i Kazahstanu, zajedno sa ograničenjem pumpanja grupe zemalja OPEK+ i slabiji američki dolar pružaju podršku tržišnom raspoloženju.

Na libijskom naftnom polju Vaha obnovljena je proizvodnja nakon popravke cevovoda, dok je na kazahstanskom ogromnom polju Tengiz došlo do obustave pumpanja zbog problema sa snabdevanjem električnom energijom od 17. januara.

Kina je danas izvestila o povećanju broja novih slučajeva kovida-19, dovodeći u pitanje izglede za oporavak potražnje u toj zemlji, koja je najveći svetski potrošač energije i glavni stub globalne potrošnje "crnog zlata".

Cene su prošlog petka bile pod dodatnim pritiskom nakon što su podaci američke Uprave za energetske informacije pokazali da su zalihe sirove nafte neočekivano porasle za 4,4 miliona barela u sedmici do 15. januara, nasuprot očekivanjima tržišnih analitičara da će pasti za 1,2 miliona barela.

Broj naftnih i gasnih bušotina američkih energetskih kompanija povećan je devetu nedelju zaredom u sedmici do 22. januara, ali je i dalje za 52% manji u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci kompanije Baker Hughes.

Proteklih nedelja, izvesnu podršku cenama pružilo je dodatno smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku ovog energenta.

Istovremeno, investitori pomno prate nastavak pregovora izmedu Sjedinjenih Država i Irana o nuklearnom sporazumu, koji bi mogli da rezultiraju ukidanjem sankcija Vašingtona na izvoz iranske nafte, što bi podiglo ponudu.

Indonezija je u nedelju saopštila da je njena obalska straža zaplenila brodove MT Hors pod iranskom zastavom i MT Freja pod panamskom zastavom zbog sumnje da ilegalno prevoze gorivo kroz teritorijalne vode te zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.