NavMenu

Češka planira da u prodavnicama ima najmanje 55% domaćih proizvoda

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 25.01.2021. 10:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
Češka planira da uvede protekcionistički zakon kojim želi da zaštiti domaću hranu, iako je svesna politike Evropske unije, odnosno mogućeg kršenja slobode kretanja robe u toj zajednici.

Donji dom češkog parlamenta usvojio je 20. januara amandman na zakon o hrani prema kojem će trgovine veće od 400 m2 morati da prodaju obavezni minimalni udeo prehrambenih proizvoda proizvedenih u toj zemlji, počevši od 2022. godine. Kvota bi sledeće godine trebalo da bude 55% sa ciljem postupnog povećanja da bi u 2028. dosegla 73%, piše Denik.

Predviđene su i kazne za kršenje pravila i idu od 50 miliona kruna, što je blizu 2 mil EUR. Kvote bi trebalo da obuhvate do 15.000 vrsta prehrambenih proizvoda uključujući meso i povrće.

Cilj ove politike je postići samodovoljnost u proizvodnji hrane i pružiti podršku lokalnim proizvođačima. Nacrt sada treba potpisati Senat, a zatim predsednik države, Miloš Zeman.

Prehrambeni nacionalizam?

Pre glasanja ovog amandmana ministar poljoprivrede, Miroslav Toman pozvao je poslanike da budu "malo nacionalistički nastrojeni" kada je u pitanju češka hrana.

Iako EK nije spremna za komentar u ovako ranoj fazi, njen portparol je za Euractiv rekao:

- Slobodno kretanje robe i usluga na unutarnjem tržištu je najveće bogatstvo u zadovoljavanju isporuka širom EU i takođe najbolje oružije za osiguranje oporavka svih - dodajući da su lokalne restrikcije bilo koje vrste kontraproduktivne.

Šta je prehrambeni nacionalizam i hoće li dovesti do nelojalne konkurencije?

Komisija će analizu sprovesti kada češki zakon bude usvojen, a portparol otkriva da bi ove mere mogle da stvore privilegovane tržišne uslove za određene prehrambene proizvode i tako bi diskriminisale ostale EU proizvođače hrane te sprečiti slobodno kretanje robe.

Zanimljivo je da je premijer Češke, Andrej Babiš za medije komentarisao da nije inicirao ovaj predlog i da ga ne podržava.

- Smatram da je to beskoristan politički potez kojim se krše pravila unutrašnjeg tržišta EU - rekao je. Ali, inicijativu je podnela njegova vlada i odobrili poslanici njegove stranke.

Kritičari smatraju da će takav zakon pomoći samo velikim prehrambenim kompanijama, uključujući holding Agrofert, bivšu Babiševu kompaniju. Ali, portparol spomenute firme Karel Hanzelka tvrdi da ona nema nikakve veze sa usvojenim amandmanima.

- Ne očekujemo da nam novi propisi daju neku prednost ili da promene našu poziciju na tržištu - zaključio je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.