NavMenu

Bitka za brodske kontejnere katapultirala cenu prevoza 300%

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 25.01.2021. 09:06
Komentari
Podeli
(Foto: Plume Photography/shutterstock.com)
Kritičan nedostatak brodskih kontejnera katapultirao je cene kargo transporta i izazvao kašnjenja isporuka robe kupljene u Kini.

Pandemija i neujednačen globalni ekonomski razvoj doveli su do ovog problema prvo u Aziji, ali su pogođeni i drugi delovi sveta.

U decembru su spot cene brodskog kargo transporta skočile 264% za rutu od Azije do Severne Evrope u odnosu na godinu dana ranije, prema rečima Mirka Vojcika, menadžera u kompaniji Rezilijans36 za procenu i rešavanje rizika u lancu snabdevanja, prenosi CNBC.

Cena brodskog prevoza tereta od Azije do zapadne obale SAD povećana je za 145% u odnosu na prošlu godinu.

U poredenju sa martom prošle godine, cene kontejnerskog transporta iz Kine za SAD i Evropu porasle su za 300%, izjavio je Mark Jeger, izvršni direktor kompanije Redvud Logistiks. On navodi da spot cene idu i do približno 6.000 dolara po kontejneru u odnosu na uobičajenu tarifu od 1.200%.

Prema Jegeru, porasle su i cene iz SAD-a, mada ne tako dramatično.

- Razlog je taj što Kinezi insistiraju na tome da vrate prazne kontejnere u svoju zemlju, pa je američkim izvoznicima teško da obezbede kontejner - dodao je on, napominjući da se tri od četiri kontejnera "vraćaju prazni" iz SAD-a u Aziju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.