NavMenu

Privrednici iz čitavog sveta mogu u Srbiju bez PCR testa - Istražujemo šta se dešava kada poslovna poseta traje kraće od 24 sata

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2021. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kritchanut/shutterstock.com)Ilustracija
Domaći i strani državljani koji ulaze u Srbiju zbog poslovnih razloga mogu to učiniti i bez negativnog testa na kovid, ukoliko prethodno obaveste Privrednu komoru Srbije, a potom u roku od 24 časa od prelaska državne granice dostave Privrednoj komori negativan test, precizirano je najnovijim dopunjenim uputstvom.

Poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, na inicijativu Privredne komore Srbije, od 21. januara granicu Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike.

Kako je saopšteno iz PKS, na inicijativu Komore, Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u Republiku Srbiju, omogućila da pređu granicu uz prethodnu najavu Komori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan brzi antigenski test na prisustvo virusa SARS-Cov-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.

- Srbija je, i u ovim okolnostima, kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način, da uz uvažanje epidemioloških mera, poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju, olakša poslovanje, uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti - izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je podsetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i izrazio nadu da će primer Srbije slediti i druge države, kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena i iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Po novim pravilima vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga dođu u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova, najaviće prethodno svoj dolazak Privrednoj komori Srbije koja će o tome blagovremeno, obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice. Po ulasku u zemlju radiće brzi antigenski test u srpskoj referentnoj laboratoriji, dostaviti ga Komori i ukoliko je negativan nastaviti planirane aktivnosti.

Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom emaila: inocovid19@pks.rs.

Zahtev koji se upućuje Privrednoj komori Srbije treba da obuhvati sledeće podatke:

- Ime i prezime osobe koja iz poslovnih razloga najavljuje ulazak u Srbiju

- Broj pasoša i naziv države koja je izdala pasoš

- Kratak opis poslovnih razloga ulaska u Srbiju

- Datum i mesto ulaska u Srbiju, broj leta i naziv avio kompanije, odnosno registarska oznaka putničkog motornog vozila

- Datum ulaska u Srbiju i datum planiranog izlaska iz Srbije

- Adresa na kojoj će lice boraviti dok je u Srbiji

- Kontakt telefon i mejl adresa lica za vreme boravka u Srbiji

U Srbiji mogu ući i svi oni koji imaju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova.


Šta se dešava kada poslovna poseta traje kraće od 24 sata?

Iz PKS-a kažu za eKapiju da je Komora nadležna za prijem predhodnih obaveštenja domaćih i stranih lica koja iz poslovnih razloga ulaze u Srbiju, a pri ulasku nemaju negativan test test ne stariji od 48 sata, kao i da bi i situaciji kada poseta traje kraće od 24 sata, bilo neophodno da se privrednici prethodno jave. Dodaju da se o svakom pojedinačnom slučaju odlučuje posebno.

- Naglašavamo, da Uputstvo reguliše više mogućnosti za ulazak stranaca u Republiku Srbiju i da se pouzdan odgovor može dati samo u svakom pojedinačnom slučaju na osnovu dostavljene dokumentacije - kažu za naš portal iz PKS.


Kome ne treba negativan test za ulazak u Srbiju?

Nove procedure neće se primenjivati na ljude koji dolaze iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbju bez PCR testa, a u uputstvu je precizirano još nekoliko kategorija na koje se obaveza dostavljanja negativnog testa, ne starijeg od 48 sati ne odnosi.

Naime, obavezu dostavljanja negativnog testa pri ulasku u našu zemlju nemaju ni strani državljani koji su u tranzitu kroz Srbiju. Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije.

Takođe, negativan test nije potreban ni posadi i kabinskom osoblju vazduhoplova čije je krajnje odredište Srbija, kao ni posadi, osoblju i putnicima koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Srbije.

Ni akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade, ne moraju imati negativan test pri ulasku u Srbiju.

Strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, takođe mogu ući bez negativnog testa, a od ove obaveze izuzeti su i pripadnici stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbednosti koji su u tranzitu preko teritorije Srbije ili dolaze u Srbiju radi izvršenja službenih zadataka uz prethodnu najavu.


Pogranična područja

Obaveza dostavljanja negativnog testa ne odnosi se ni na ljude iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište u pograničnom području Srbije. Oni su dužni da prilikom prelaska državne granice poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika zemljišta da obavljaju poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.

Stanovnici pograničnog područja koji su zaposleni na teritoriji Srbije, a kojima je poslodavac izdao dokument o radnom angažovanju, takođe su izuzeti od ove odredbe.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.