NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti SPORTA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Subota, 23.01.2021. 13:15
Komentari
Podeli
Nacionalni stadion, Loznica, Kraljevo, Karađorđe Novi Sad (Foto: Ministarstvo finansija, FK Vojvodina)Nacionalni stadion, Loznica, Kraljevo, Karađorđe Novi Sad
Srbija može da se ponosi mnogo čim, a u tom redu stoji i sport, odnosno uspesi naših sportista. Kako je poznato da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, u ovome se može pronaći razlog za veliki broj investicija koje su započete ili najavljene prošle godine, kada je reč o stadionima.

Iako se više radujemo klupskim uspesima, nego onim reprezentativnim, Srbija namerava da ljubitelji ovog sporta uživaju bez obzira da li prate fudbal u Beogradu ili Novom Pazaru.

Ne izostaju ni investicije u bazene, a ukoliko merimo uspehe vaterpolista i fudbalera, možda bi ovo ipak trebalo da bude više u fokusu.

Izdvajamo 10 priča koje su privukle najviše pažnje kada je reč o investicijama u sportsku infrastrukturu.


1. Nacionalni stadion

Izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona prošle godine u avgustu najavljena je za ovu godinu. Tada je i rečeno da će se stadion nalaziti u blizini auto-puta Miloš Veliki i blizu puta Beograd-Surčin. Ranije je najavljeno da je u ovu svrhu opredeljeno 250 mil EUR. Predstavljeno je i kako će izgledati, a usledile su i kritike projekta.

2. Stadion Loznica

Gradnja novog stadiona u Loznici po UEFA standardima odobrena je u oktobru prošle godine. Predračunska vrednost radova iznosi 2,56 milijardi dinara bez PDV-a. Međutim, u decembru je javna nabavka za gradnju stadiona Lagator u Loznici obustavljena, jer na tender nije pristigla nijedna prihvatljiva ponuda. Krajem decembra Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima donela je odluku o dodeli ugovora grupi ponuđača koja je jedina dostavila ponudu.
Vrednost ugovora iznosi 3 milijarde dinara bez PDV-a (3,6 milijardi dinara sa PDV-om).

3. Zatvoreni bazen Kraljevo

Nastavak gradnje zatvorenog gradskog bazena u kraljevačkom prigradskom naselju Ribnici najavljena je početkom prošle godine. Kako je tada najavio gradonačelnik Kraljeva, grad će rebalansom budžeta opredeliti 120 miliona dinara za tu investiciju.

Bazen dimenzija 25 puta 33 metra gradiće se na već započetom mestu, pored nove sportske hale, s tim što će u okviru kompleksa biti izgrađen i jedan mali bazen za podučavanje najmlađih plivanju. Nakon preprojektovanja od početne vrednosti investicije od 980 miliona dinara došlo se do cifre od 840 miliona dinara, u kojoj će učešće države iznositi 600, a Grada Kraljeva 240 miliona dinara.

4. Stadion Karađorđe Novi Sad

Izgradnja Stadiona Karađorđe planira se u skladu sa zahtevima i pravilima UEFA i uz uvažavanje opštih preporuka FIFA. Kapacitet novog stadiona je u rasponu od 16.000 i 17.500 gledalaca.

Kompleks stadiona predstavlja funkcionalnu celinu na građevinskoj parceli na kojoj se planiraju izgradnja novog stadiona, poluukopana garaža uz južnu tribinu, a prema Bulevaru oslobođenja, i pristupne komunikacije. U ovoj zoni planira se izgradnja objekta uz Bulevar oslobođenja u funkciji opštegradskog centra.

5. Stadion Čika Dača Kragujevac

Gradnja novog stadiona u Kragujevcu, na mestu sadašnjeg, popularnog Čika Dače, najavljena je u junu prošle godine, a kako je tada rečeno investicija je vredna 40 mil EUR.

Novi kompleks je podeljen na dve funkcionalne celine, i to na stadion sa pripadajućim biletarnicama, kao primarnom namenom u okviru posmatranog područja i na sporstki centar koji se sastoji od tri pomoćna terena sa tribinama, tri natkrivena terena-balona i administrativnog i komercijalnog objekta.

Stadion zauzima oko 29.700 m2 i biće spratnosti 2 Su+P+2, a kapaciteta oko 19.950 posetilaca.

Čika Dača (Foto: Grad Kragujevac)Čika Dača

6. Zatvoreni bazeni Priboj

U Priboju će se graditi zatvoreni bazeni u okviru školskog kompleksa OŠ Vuk Karadžić. Urbanističkim projektom predviđena je gradnja dva bazena, većeg, poluolimpijskog dimenzija 25x12,5m i manjeg površine 8x12,5m. Na plivačkom bazenu će biti moguće održavati i takmičenja, te je predviđena gradnja i tribina i ostalih sadržaja.

7. Stadioni Zaječar i Leskovac

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima odabrala je sredinom decembra prošle godine izvođače za projektovanje i gradnju stadiona u Leskovcu i Zaječaru, čija će ukupna vrednost biti veća od 5,8 milijardi dinara. Posao izgradnje novog stadiona Dubočica u Leskovcu i Kraljevica u Zaječaru poveren je grupama ponuđača. Vrednost prvog ugovora je 2.465.932.800 dinara, a drugog 3.379.200.000 dinara.

8. Stadion Novi Pazar

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji koju je izradio JP Zavod za urbanizam Grada Novog Pazara, a čiji je naručilac Grad, na okvirnoj površini od oko 57 hektara planirana je gradnja fudbalskog stadiona po pravilniku UEFA 4 kategorije, za minimalno 8.000 gledalaca, sa svim potrebnim pratećim sadržajima po pravilniku UEFA.

- Očekujemo da će procedura izrade projektne dokumentacije i građevinska dozvola biti završeni polovinom 2021., kada bismo mogli da govorimo i o početku gradnje – rekao je za eKapiju Suat Ljajić, direktor JP Zavod za urbanizam Grada Novog Pazara i dodao:

- Mi smo dali mogućnost da na ostatku parcele bude predviđena i gradnja hotelskog kompleksa uz šume, koje su takvom jednom kompleksu potrebne, kao i adekvatno saobraćajno rešenje.

9. Modernizacija gradskog stadiona Sombor

Gradski stadion u Somboru trebalo bi da dobije brojne dodatne sadržaje poput novih sportskih terena, pa čak i hotela. To se videlo iz Plana detaljne regulacije koji je Grad Sombor stavio na uvid javnosti u maju prošle godine.

U okviru samog objekta stadiona planirano je uređenje i gradnja novih tribina, kao i rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih terena. U planu je gradnja terena za mali fudbal i rukomet, za košarku i odbojku i odbojku na pesku, proširenje atletske staze, zatim, proširenje istočne i gradnja zapadne tribine, kao i tribine uz pomoćni teren.

Takođe, planom je omogućena i izgradnja objekta u funkciji sportskog turizma - hotela za smeštaj sportista, a uz njega i parkinga, pešačkih staza i parkovskog zelenila.

10. Rekonstrukcija Spensa Novi Sad

Maketa budućeg izgleda Sportskog i poslovnog centra Vojvodina (SPENS) nakon njegove potpune rekonstrukcije, predstavljena je javnosti u junu prošle godine. Cilj je da se zameni kompletan krov, fasadni omotač, stepenište, da se srede sve hale, svlačionice, kupatila i toaleti.

- Rekonstrukcija objekta površine preko 80.000 m2 najveći je poduhvat te vrste u regionu - rekao je tada dekan Fakulteta tehničkih nauka i vođa projektnog tima prof. dr Rade Doroslovački.

Spens (Foto: Jaroslav Pap)Spens

Predstavili smo vam deset investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o investicijama u sportu. Svakako pogledajte i kompletnu listu OVDE.

Pozivamo vas i da vidite i koje su to investicije obeležile 2020. godinu iz oblasti ZDRAVSTVA, TELEKOMUNIKACIJA i IT-a, POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE kao i NEKRETNINA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.