Izvor: eKapija | Petak, 22.01.2021.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Komšija je najbolji sused: Elnos Grupa - U planu nastavak velikih elektroenergetskih projekata u regionu i angažman u oblasti solarnih i vetroelektrana na jugu Evrope

Rekonstrukcija kontaktne mreže na projektu Jajinci-Mala Krsna
Rekonstrukcija kontaktne mreže na projektu Jajinci-Mala Krsna (Foto: Elnos Grupa)
Elnos Grupa, internacionalni koncern za elektroenergetiku sa sedištem u Banjaluci koji posluje 13 zemalja u jugoistočnoj, južnoj centralnoj i severnoj Evropi, jedna je od kompanija koje potvrđuju čuvenu tezu da biznis ne poznaje granice i služe kao primer uspešnog regionalnog poslovanja.

Kao sledbenik jednog dela poslovanja nekadašnjeg giganta Agrovojvodina, Elnos Grupa je, kako za eKapiju kažu iz ove kompanije, nastavio tu tradiciju poslovanja dugu 75 godina.

- Mnogobrojni projekti izgradnje, modernizacije i rekonstrukcije ne samo u BiH, već i u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, ali i Nemačkoj, Švedskoj, Islandu..., svrstali su nas u red vodećih kompanija za objekte do 400 kV (na elektranama, elektroenergetskim mrežama, infrastrukturnim projektima, industriji i instalacijama) – kažu u Elnos Grupi za naš portal.

Kada je reč o regionalnim projektima, kao najznačajnije aktuelne poslove naši sagovornici izdvajaju one u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji:

- U Srbiji, to je najpre izgradnja prve faze Transbalkanskog elektroenergetskog koridora kroz Srbiju, što je jedan od najvećih energetskih projekata u zemlji, a u okviru tog projekta Elnos Grupa radi na izgradnji 16 kilometara duge deonice 400 kV dalekovoda TS Kragujevac 2-TS Kraljevo 3 koja je započeta prošle godine i biće nastavljena i ove. Zatim, tu je i rekonstrukcija na deonici Jajinci-Mala Krsna, delu međunarodnog železničkog Koridora 10 kroz Srbiju, na kojoj ekipe Elnos Grupe realizuju širok spektar zadataka na rekonstrukciji kontaktne mreže. Pomenuli bismo i rekonstrukciju saobraćajnice na potezu od Vukovog spomenika do Kalemegdana u Beogradu, poznatom pod nazivom "Zeleni bulevar", na kojem radimo rekonstrukciju tramvajske kontaktne mreže, a za isti posao angažovani smo i u okviru projekta izgradnje beogradskog Savskog trga.

(Foto: Elnos Grupa)
(Radovi na rekonstrukciji 15 trafostanica u Crnoj Gori)

Kada je u pitanju Crna Gora, Elnos Grupa učestvuje u gradnji sistema dalekovoda koji će biti u službi energetskog napajanja deonice Smokovac-Mateševo na autoputu Bar-Boljare. Takođe, i u Crnoj Gori smo deo izgradnje Transbalkanskog elektroenergetskog koridora na deonici kroz ovu zemlju, u okviru koje radimo na rekonstrukciji 15 trafostanica 110 kV, 220 kV i 400 kV širom Crne Gore, što će biti nastavljeno i ove godine. Najzad, u Sloveniji smo deo projekta Cirkovce-Pince, odnosno izgradnje prve viskonaponske veze između Slovenije i Mađarske, u okviru kojeg smo zajedno sa ostalim ekipama angažovani na poslovima rekonstrukcije i nadogradnje 400/110 kV trafostanice Cirkovce i rekonstrukciji raspleta 110 kV dalekovoda na ulazu u trafostanicu.
Projekat Cirkovce-Pince u Sloveniji
Projekat Cirkovce-Pince u Sloveniji (Foto: Elnos Grupa)

U Bosni i Hrecegovini, Elnos Grupa takođe radi na nekoliko velikih i važnih projekata:

- Ekipe Elnos Grupe realizuju svoj do sada najveći projekat iz oblasti rekonstrukcije SN i NN elektrodistributivne mreže u Republici Srpskoj. Tu je i izgradnja MHE Jablanica, projekat u okviru kojeg prvi put u oblasti hidroelektrana, pored elektromašinske i hidromehaničke faze radova, sopstvenim kapacitetima samostalno izvodimo gotovo kompletnu građevinsku fazu radova i realizaciju sistema upravljanja elektranom.

S obzirom da u svakoj od zemalja u kojima posluje Elnos Grupa nastupa preko svojih članica, ova kompanija, kako kažu, ne na nailazi na administrativne niti bilo kakve druge barijere na regionalnim tržištima, na koje se firme uglavnom žale. Međutim, pandemija je dovela do zatvaranja granica, što je kompaniji, kako kažu, definitivno bio najveći izazov za poslovanje, jer su svim članicama Grupacije morali da obezbede dovoljno ljudskih i materijalnih resursa za period od minimalno dva meseca, kako da ispunili ugovorne obaveze prema investitorima.

- Godinama unazad ostvarujemo dobru saradnju kako sa administrativnim organima, tako i sa investitorima i partnerima. Čak ni tokom protekle, pandemijske godine, nismo otkazali realizaciju nijednog projekta, kako u u regionu, tako i u Evropi. Ipak, s obzirom na to da naša Grupacija posluje u većem broju država posredstvom ćerki firmi, zavisnih preduzeća ili poslovnih jedinica, to je iziskivalo širok spektar mera, aktivnosti i procesa od početka pandemije. Diverzifikacijom tržišta kroz poslovanje u više zemalja i fleksibilnošću naših projektnih timova, prilagođavamo se uslovima poslovanja u doba pandemije i stava smo da svaka kriza znači i određenu šansu novog pozicioniranja na tržištu, a prvi preduslov dobrog poslovanja u doba krize jeste brže donošenje kvalitetnih odluka – navode iz Elnos Grupe.

Dodaju da se Grupacija trudi da posledice pandemije minimalizuje kroz otvaranje novih, ali i još bolje pozicioniranje na postojećim tržištima, kao i razvojem u novim segmentima portfolija.

- U prošloj godini uspešno smo iskoračili na nemačko i holandsko tržište, u oblasti izgradnje i rekonstrukcije novih dalekovoda kao i izgradnje industrijske infrastrukture. Takođe, osnovali smo dve nove članice, Elnos Španiju i Elnos Portugal, a glavni fokus razvoja i širenja tržišta su projekti poput solarnih elektrana i vetroelektrana – navode naši sagovornici, dodajući da će kompanija u ovoj godini na tržištu Švedske i Islanda nastaviti započeti projekte u oblastima dalekovoda i trafostanica.
Izgradnja dalekovoda na Islandu na trasi dugoj 122 km
Izgradnja dalekovoda na Islandu na trasi dugoj 122 km (Foto: Mannvit)

Govoreći o daljem planovima Elnos Grupe u regionu, u kompaniji ističu kako očekuju da će Grupacija i dalje biti važan akter započetih velikih projekata.

- U planu nam je nastavak dugoročnih kapitalnih projekata u susednim zemljama (Cirkovce-Pince u Sloveniji, rekonstrukcija 15 trafostanica u Crnoj Gori i gradnja dalekovoda Kragujevac-Kraljevo), a u Bosni i Hercegovini nastavak rekonstrukcije SN i NN elektrodistributivne mreže u Republici Srpskoj. Pored već gore pomenutih regionalnih projekata, očekujemo početak novog investicionog ciklusa Elektroprenosa BiH, te budući angažman na izgradnji 2x110 kV dalekovoda za potrebe HE Ulog – zaključuju iz Elnos Grupe.

U posebnim tekstovima u okviru regionalnog projekta eKapije pročitajte kako saradnju u regionu vide u kompanijama Polimac Company, Agent plus, Schrack Technik, Mins Elektro, BSK Obrenovac i SHPP Sarajevo, kao i u privrednim komorama Republike Srpske i Srbije.

B. Petrović


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE