NavMenu

Ilon Mask nudi 100 mil USD nagrade za hvatanje ugljendioksida

Izvor: Al-Jazeera Balkans Petak, 22.01.2021. 10:29
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Šef Tesla Motorsa, Ilon Mask juče je na Tviteru obećao 100 mil USD nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljendioksida.

Hvatanje emisija koje zagrevaju planetu postaje kritični deo mnogih planova u borbi protiv klimatskih promena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u toj tehnologiji, s naporima usmerenim na smanjenje emisija, a ne na uklanjanje ugljendioksida, prenosi Al Džazira.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primeni tehnologije za hvatanje ugljendioksida ako zemlje žele postići ciljeve da neto emisije štetnih gasova budu sveden na nulu.

- Doniram 100 miliona dolara nagrade za najbolju tehnologiju za hvatanje ugljendioksida - napisao je Mask na Tviteru, nakon kojeg je usledio drugi tvit u kom je obećao više detalja iduće nedelje.


Suosnivač kompanije Pejpal, koju je prodao, Mask danas vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svetu. Osim Tesle, na čelu je kompanije SpaceX kao i Neuralinka, startapa koji se bavi povezivanjem mozga s računarima.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljendioksida kao deo svog opsežnog plana za borbu protiv klimatskih promena
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.