Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.01.2021.| 10:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu rekonstrukcija i dogradnja dva paviljona zatvora Zabela u Požarevcu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: txking/shutterstock.com)
Urbanističkim projektom, koji je Grad Požarevac stavio na javni uvid planirana je rekonstrukcija i dogradnja dva paviljona u okviru kompleksa Kazneno popravnog zavoda Požarevac-Zabela.

Predmet rekonstrukcije i dogradnje su dva objekta – smeštajni paviljoni 1 i 2. Postojeći objekti su spratnosti P+1. Zidani su 1912. godine i sastoje se iz centralnog, višeg dela u kome su smeštene komunikacije i sanitarne prostorije i dva krila u okviru kojih se nalaze smeštajne sobe duž hodnika i zajednička prostorija za slobodne aktivnosti na kraju. Etaža je tipska i funkcionalna organizacija je ista u prizemlju i na spratu. Objekti su funkcionalno podeljeni na dva, međusobno simetrična dela: postoje dva odvojena ulaza i dva odvojena stepeništa.

Neto površina jednog postojećeg smeštajnog paviljona je 828,48 m2, dok će nakon radova iznositi 2.172,21 m2.

Projektom su predviđena po dva odvojena ulaza u objekat – ulaz za zaposlene i ulaz za pritvorenike. Ulazi su smešteni u centralnoj zoni objekata na suprotnim fasadama. U centralnom delu objekta se, na obe etaže, nalaze službene prostorije i server soba, kancelarija nadzornika u prizemlju i ostava za odeću pritvorenika sa mestom za izdavanje na spratu iznad, perionica sa sušionicom u prizemlju i na spratu iznad, kao i stepenište.

Od centralnog dela se pružaju dva krila pod uglom od 90 stepeni. U njima su projektovane smeštajne jedinice koje se sastoje od sobe i mokrog čvora, svaka projektovana za smeštaj od 6 osoba, pri čemu se vodilo računa o propisanim standardima u pogledu veličine prostora. Oba krila su istog smeštajnog kapaciteta, po devet smeštajnih soba po etaži. Ukupan broj soba je 36, tako da je ukupno obezbeđen smeštaj za 216 osoba. U svakom krilu predviđen je koridor koji je širine 4 m, s obzirom na poziciju smeštajnih soba obostrano.

Pored soba za smeštaj, projektovana su i zajednička kupatila sa šest tuš kabina, radi lakše kontrole pritvorenika. Takođe, u svakom krilu na obe etaže se nalaze i prostori za slobodne aktivnosti dimenzionisani prema broju korisnika. U okviru ovih prostora je projektovana i mini kuhinja kao i terasa koja je sa spoljne strane zatvorena rešetkama.

Na kraju svakog krila se nalaze evakuacioni izlazi projektovani u skladu sa pravilima protivpožarne zaštite. Sa spoljašnje strane objekta, na fasadi se nalaze evakuacione stepenice od čelika.

Ispod jednog dela rekonstruisanog i dograđenog objekta je predviđena i podrumska etaža, za smeštaj tehničkih postrojenja za potrebe instalacija. Pristup podrumu je projektovan preko spoljašnjeg stepeništa koje je natkriveno nadstrešnicom od čeličnih elemenata.

Osim ovoga, projektom je predviđen i tehnički ulaz za unošenje opreme, u ploči iznad podruma na delu ispred ulaza za pritvorenike.

Prostor između objekata i saobraćajnih i pešačkih površina se parterno uređuje u skladu sa karakterom kompleksa i posebnim bezbednosnim zahtevima koji važe za funkcionisanje njegovih delova. Parcela je ograđena visokom zidanom ogradom sa punktovima za kontrolu i osmatranje.

Naručilac izrade projekta je Ministarstvo pravde, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Kazneno popravni zavod u Požarevcu, a projakat je izradilo preduzeće BG ARH doo iz Beograda.

Javna prezantacija trajaće do 25. januara 2021. godine.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE