NavMenu

Materijal od recikliranog papira kao alternativa stiroporu

Izvor: gradjevinarstvo.rs Sreda, 20.01.2021. 12:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Činjenica je da se stiropor u velikoj meri upotrebljava kao materijal i u građevinasrtvu, ali i delatnostima pakovanja proizvoda. Ovaj materijal nije biorazgradiv, a i teško se reciklira. Međutim, ono što daje nadu jeste da su istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Drezdenu razvili izolacioni materijal napravljen od recikliranog papira. Ovaj novi materijal je ekološka održiva alternativa stiroporu.

Ambalaža od ovog materijala poseduje karaktersitike kao i ona izrađena od stiropora i zadržava temperature u određenom opsegu omogućavajući pasivno hlađenje, često sa dodatnim rashladnim tečnostima, bez unosa energije.

Postupak stvaranja ekološkog materijala od recikliranog papira odvija se na sledeći način: prvo se usitnjeni papirni otpad pretvara u kašu, koja se zatim posebnim postupkom sušenja pretvara u "prostirke" od celuloznih vlakana. Tvrdi se da niska gustina vlakana i usko raspoređene pore u materijalu obezbeđuju da on ima nisku toplotnu provodljivost nalik stiroporu, što omogućava veoma dobra izolaciona svojstva.

"Prostirke" trenutno sadrže vodootpornu spoljnu foliju od plastičnog filma, koja se mora odvojiti od osnovnog izolacionog materijala kada se reciklira. Udeo filma u ukupnom sastavu je samo 7% što je veoma nisko, ali se svakako radi na razvoju zaštitnog sloja na bazi celuloze koja će biti održivija alternativa. Zaključak je da se za razliku od stiropora, materijal može reciklirati, biorazgradiv je i koristi otpad koji nema drugu namenu.

Materijal je trenutno u procesu komercijalizacije koju vrši nemačka kompanija easy2cool.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.