Izvor: Politika | Sreda, 20.01.2021.| 11:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povećana štednja u vreme korone

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)
U prošloj godini, koju je obeležila pandemija, štednja stanovništva povećana je u mnogim zemljama, pa i u Srbiji. Uz ekonomske razloge stabilnosti svakako se ne mogu zanemariti i oni o ograničenju kretanja jer nije bilo putovanja, letovanja. Kad nema potrošnje, logično, raste štednja.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) dinarska štednja je krajem 2020. godine dostigla 93 milijardi dinara i u odnosu na isti period 2019. godine bila je veća za 13,4 milijardi dinara ili 16,9%.

Kada je reč o deviznoj štednji, ona je krajem 2020. godine iznosila 11,433 mlrd EUR i za godinu dana povećana je za 629,2 mil EUR ili 5,8%.

- U prethodnih godinu dana dinarska štednja je imala dinamičan rast i to je njen najviši nivo do sada. Posmatrajući kretanja i u kratkom i u dugom roku, i dinarska i devizna štednja beleže rast, što govori o poverenju građana u domaći bankarski sektor. U uslovima stabilnosti cena, relativne stabilnosti deviznog kursa, kao i usled viših kamatnih stopa na dinarsku štednju i povoljnog poreskog tretmana kamate na taj vid štednje, jer kamata na dinarsku štednju se ne oporezuje dok se na deviznu oporezuje po stopi od 15 odsto, dinarska štednja je imala dinamičniji rast u poređenju sa deviznom štednjom - kažu u NBS.

Kada je u pitanju struktura dinarske štednje, centralna banka ne raspolaže podacima o broju građana koji imaju položenu dinarsku štednju, već isključivo podacima o broju štednih partija na kojima je štednja položena. Tako je ukupan broj štednih partija krajem novembra 2020. godine iznosio 1,09 miliona, što je za oko 63.000 štednih partija više nego godinu dana ranije.

Ako se posmatra struktura štednih uloga, u bankama je najviše uloga do 10.000 dinara (86,6% ukupnog broja uloga), iako oni po vrednosti učestvuju sa svega 0,7 odsto u ukupnoj dinarskoj štednji. Najveći deo dinarske štednje se odnosi na uloge čija je vrednost između jedan i pet miliona dinara (39,5%). Ulozi vrednosti većih od pet miliona dinara brojčano su zastupljeni u skromnoj meri (2.703 ili 0,3%), ali čine gotovo trećinu vrednosti ukupne dinarske štednje. Broj ovih uloga povećan je u proteklih godinu dana za 456. Prosečan iznos dinarske štednje po partiji je krajem novembra 2020. godine iznosio 84.000 dinara, i veći je za 8.000 dinara nego godinu dana ranije.

U slučaju devizne štednje, najveći broj uloga nalazi se u kategoriji uloga do 500 EUR (80% ukupnog broja uloga), ali po vrednosti oni učestvuju sa svega 0,9 odsto u ukupnoj deviznoj štednji. Najveći deo devizne štednje nalazi se u kategorijama čija je vrednost od 10.000 do 50.000 evra – 46,7% ukupne devizne štednje (5,268 mlrd EUR), ali je učešće ovih uloga u ukupnom broju štednih partija relativno nisko – 5,1%.

Ulozi čija je visina veća od 100.000 evra krajem novembra 2020. učestvovali su sa 17,5% u ukupnoj deviznoj štednji (1,971 mlrd EUR), a bilo je 8.736 uloga u ovoj kategoriji, što je 0,2% ukupnog broja štednih partija. Prosečan iznos devizne štednje po partiji krajem novembra 2020. godine iznosio je 2.335,9 evra i povećan je za 58 evra u odnosu na godinu dana ranije.

- Već godinama sve više štediša opredeljuje se za dinarsku štednju tako da ona beleži kontinuiran i izuzetno dinamičan rast. Dinarska štednja trenutno iznosi 93 milijardi dinara, što je više nego pet puta veći iznos u odnosu na kraj 2012. godine. Rast dinarske štednje posebno je bio dinamičan u 2018. godini (22%) i 2019 (30 %), a nastavljen je i u 2020 (17%). Povećanje dinarske štednje jeste rezultat poverenja u domaću valutu i to je neophodan uslov, kažu u centralnoj banci. NBS ukazuje na veću isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju, uz napomenu da je rast dinarske štednje od značaja i za jačanje otpornosti bankarskog sistema i domaće privrede na negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE