NavMenu

Bundesbanka: Nemačka privreda u riziku od znatnog posustajanja

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 18.01.2021. 13:20
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/geralt)
Nemačka ekonomija uspeva da ostane na površini ali bi mogla da pretrpeti "znatan zastoj" ako se mere ograničenja zbog koronavirusa ponovo produže, upozorila je danas centralna banka te zemlje, Bundesbanka.

Nemačka je u borbi protiv drugog talasa epidemije Kovid-19 od prošle jeseni uvela oštrije mere ograničenja, poput zatvaranja škola i prodavnica, kako bi smanjila kretanje i okupljanja ljudi.

Centralna banka je ocenila da bi nemačka ekonomija trebalo da bude u stanju da odoli uticaju postojećih ograničenja, ali i da bi mogla da krene "u rikverc" ukoliko se restriktivne mere produže ili pooštre, prenosi Rojters.

- Ako se epidemiološka situacija ne ublaži i trenutna ograničenja ekonomske aktivnosti ne okončaju ili se čak poošte, mogao bi da dođe znatnog zastoja - navodi Bundesbanka u svom mesečnom izveštaju.

Prema mišljenju centralne banke, nemačka ekonomija verovatno nije pala već je stagnirala tokom poslednja tri meseca 2020. godine, pri čemu procenjuje da je oporavak industrije i građevinarstvu kompenzovao negativne pokazatelje u ugostiteljstvu i maloprodaji.

- Ovi ohrabrujući signali o otpornosti nemačke ekonomije daju nadu da ograničenja ekonomske aktivnosti, koja su produžena i pooštrena na početku nove godine, ne bi trebalo preterano da odlože oporavak - smatra Bundesbanka.

U tom kontekstu navodi i nedavno postignuti dogovor o Bregzitu kao pozitivan faktor za izglede nemačke trgovine.

Kancelarka Angela Merkel traži "hitru akciju" kako bi se suzbilo širenje mutiranog virusa Kovid-19 u zemlji i sazvala je za ovu sedmicu sastanak sa regionalnim liderima na kojem će biti reči o strožim ograničenjima.

Ministar zdravlja Jens Špan je već poručio da Nemačka neće moći da ukine sva ograničenja početkom februara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.