NavMenu

Zanatlije iz Zrenjanina prave šešire i za filmadžije

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 18.01.2021. 12:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Free-Photos/Pixabay)Ilustracija
Porodična zanatska radnja Moj šešir iz Zrenjanina i u doba korone imala je dosta posla, ali su se ipak osetile posledice izolacije i nemogućnost predstavljanja na vašarima i sajmovima.

Vlasnici i radnici u radnji Moj šešir Nataša i Željko Čokanjev godinama unazad uspešni su u zanatu za koji su se opredilili - u ručnoj izradi muških i ženskih šešira. Činjenica je da je konkurencija u ovom poslu na domaćem tlu mala, jer na prste jedne ruke mogu se izbrojati šeširdžije u Srbiji. Ali je i tržište znatno suženo.

Čokanjevi su se suočili sa narudžbinama muških i ženskih šešira za dva domaća filma i jednu seriju, sa tematikom iz različitih epoha. Radni zadatak su obavili uz odlične ocene.

- Radili smo šešire za film "Ime naroda", koji govori o životu i delanju Svetozara Miletića i njegovih bližnjih. Imali smo porudžbinu i od ekipe koja radi seriju "Vreme zla", kao i za film o Tomi Zdravkoviću, za koji su neke scene snimljene u Zrenjaninu. Sve su to različiti periodi, a i okruženje, sa specifičnostima i osobenim modnim detaljima, naročito kod ženskih šešira. Uspešno smo odgovorili svim zahtevima i već imamo solidno iskustvo kod ovakvih poslova. A imamo veliku podršku i odličnu saradnju sa kostimografom, scenografom i rediteljem Borisom Čakširanom, koji je i ovom prilikom bio uz nas - kaže Čokanjev.


Sertifikat starih zanata

Radnja Moj šešir dobila je i sertifikat starih zanata, uverenje da su svi artikli tog brenda ručno pravljeni i od prirodnog materijala. Odavno je stekla ugled i renome kod kupaca.

Njihovi šeširi od zečje dlake, vune i slame plasiraju se odavno na tržištu u Beogradu. Kupci su često poznate ličnosti i stranci. Šeširi se prodaju i u Novom Sadu i Pančevu, u centralnoj Srbiji, a sve više, kod mlađih mušterija, i putem interneta. Na vašarima, naročito u Vojvodini, stariji ljudi kojima je šešir obavezni odevni predmet, kupuju po tradiciji one sa kraćim obodom.

- I tu se trendovi polako menjaju. Sve popularniji su takozvani šeširi Indijana Džons, čak i kod starijih i tradicionalista. Uz to, umesto trake, sve češće ide kožica ili pletenica. Naravno, oni od zečje dlake su skuplji, pa i manje traženi, a najbolje se prodaju vuneni - objašnjava Željko Čokanjev.

Ova radnja sarađuje i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koju radi kape kamilavke. Nedavno, imali su porudžbinu za pravoslavne manastire u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali i sa ovim rukotvorinama prelaze granice Srbije.

Na pitanje, kakvi su planovi za ovu i naredne godine, Nataša i Željko su složni u oceni da je najvažnije da doba korone ostane za nama:

- Važno je samo da prođe ovo doba korone, da se sve završi, pa da se vratimo u normalu, nastupima na vašarima i sajmovima i neposrednom kontaktu sa kupcima. Onda će biti mnogo lakše i nama i našim kupcima i klijentima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.