NavMenu

Sremska Mitrovica postaje deo turističke Jadranske regije

Izvor: Dnevnik Nedelja, 17.01.2021. 14:59
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Cirkovic Milos)
Sremska Mitrovica, kao deo projekta "Adrilink"- Jadranske regije, nastojaće da se razvija kao celogodišnja turistička destinacija, kroz programe koji uključuju prirodne, kulturne i istorijske znamenitosti kao i lokalne raznolikosti. Projekat omogućava nove modele održivog upravljanja turizmom sa ciljem smanjenja njegove sezonske osobine kroz valorizaciju prirodnih i kulturnih krajolika kao zajedničkih prednosti koje mogu biti posećivane tokom cele godine.

Turistička organizacija grada Sremska Mitrovica potpisala je partnerski sporazum za implementaciju projekta "Adrilink"- Interpretacijska mreža jadranskog krajolika u okviru drugog poziva za predloge projekata Interreg V-5 Jadransko-jonskog "Adrion programa 2014-2020". Cilj projekta "Adrilink" je da promoviše pejzažni turizam u Jadranskoj regiji kroz stvaranje mreže interpretacijskih centara krajolika, koji su koncipirani kao ključne tačke odabranih tematskih staza i ruta, digitalno povezanih kroz ICT platformu, koja omogućava integrisano upravljanje turističkih uslugama i podstiče inovativna rešenja.

Direktorka TO Svetlana Sabo kaže da će kafić u parku u centru Mitrovice, koji ne radi već godinu dana, a koji objekat je u vlasništvu Grada, postati reprezentativan info-centar sa neophodnim javnim toaletom, koji je uslov da Sremska Mitrovica bude kategorisano turističko mesto. Inače, ispod kafića je postojao javni toalet, koji je vremenom postao magacin.

U projektu koji traje do jula 2022. godine učestvuje 11 partnera iz sedam zemalja: Italija, Grčka, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija, a vodeći partner je opština Jesi iz Italije. Ukupna vrednost projekta je 2,5 mil EUR, od čega je skoro 200.000 EUR namenjeno Turističkoj organizaciji grada Sremska Mitrovica.

- Sremska Mitrovica je jedini grad u Srbiji koji učestvuje u ovom projektu, kroz koji će biti predstavljeni čuveni istorijski Sirmijum, ali i sada već poznate biciklističke, te pešačke rute, manastiri koji pripadaju našem gradu, reka Sava, kao i rečna plaža nadaleko poznata i to je jedna od ključnih tački kad je reč o prirodi - kaže direktorka TO.

Prema njenim rečima, projekat obuhvata i gastronomsku ponudu, kao jednu od tačaka za koje važi da su interesantne turistima.

- Tu mi imamo izuzetno jake reference, čuveni smo po sremačkom kulenu i domaćoj hrani, koji će biti prezentovani na salašima u okviru našeg interpretacijskog centra, ali i povezani kroz aplikaciju sa ostalima - pojašnjava Sabo.

Reč je, kako dodaje, o velikom poslu, gde se od njih očekuje da uključe sve činioce, ne samo iz turizma, s kojima će napraviti strategiju održivog razvoja interpretacijskog centra.

Ona dodaje da je ozbiljan pristup svemu, te se očekuju i takvi rezultati i da ceo projekat bude održiv.

- Već imamo virtuelne projekcije, ali kod info-centra će se spolja nalaziti i skrin-tač table, da čak i ako centar ne radi, svako može da istraži tačke, a ideja je da se napravi interesantna avantura koja bi povezala nekoliko tačaka, odnosno lokacija koje treba posetiti i kao rezultat se dobija neka nagrada. Nije suština samo ugraditi atraktivnu opremu, već to treba da pokrene posetioce na akciju - kaže Sabo.

Obiđete, vidite, skupite poene, koji će vam doneti nešto zanimljivo, poručuje naša sagovornica.

Postoji nekoliko interpretacijskih centara u našoj državi, jedan od tih nalazi se i na Zlatiboru i obuhvata Zlatiborski okrug, navodi Sabo, ali i Beograd i Novi Sad, te Bač.

Turistička organizacija trenutno učestvuje i u projektu "Get2IT ", čiji je nosilac Varaždin, u kojem učestvuje pet zemalja, a tema je volontiranje i to kako volonteri pomažu u razvoju društvene zajednice i potencijala grada.

U taj projekat uključili smo se vezano za manifestacije i kulturni turizam u čiju organizaciju se uključi oko 500 volontera, ali je i Kancelarija za mlade prezentovala i volontiranje za vreme kovida, kao i kako volonteri mogu da pomognu osobama sa invaliditetom, kaže direktorka Turističke organizacije grada Sremska Mitrovica. Uključeni su, dodaje, i u projekat Moving forward koji je isto radio Varaždin, a oba projekta se realizuju u sklopu projekta "Evropa za građane".

Seoski turizam u ekspanziji

Direktorka TO Sremska Mitrovica Svetlana Sabo kaže da su prošle godine procvetala seoska turistička domaćinstva.

- Oni koji su imali prenoćište su prilično dobro prošli, a oni koji nisu su počeli da razmišljaju o tome, pojedini su dodali smeštajne kapacitete. Domaći turizam je bio ekspanziji, iako nije bilo organizovanih poseta Zasavici i Carskoj palati gde inače dolaze ekskurzije, što je bio udarac na budžet, ljudi su se sami organizovali i dolazili u manjim grupama, te se seoski turizam baš dobro razvio - kaže Sabo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

A1 Srbija preuzima kompaniju Conexio Metro

Kompanija A1 Srbija je najavila preuzimanje 100% udela kompanije Conexio Metro. Zaključak transakcije zavisi od odobrenja relevantnih nadležnih organa. Ovim preuzimanjem A1 Srbija će steći 300 kilometara optičkih kablova, što će omogućiti pristup više od 42.000 domaćinstava, pretežno na Novom Beogradu, saopštavaju iz kompanije. Cilj A1 Srbije je da do 2025. godine počne sa pružanjem usluga na sopstvenoj optičkoj mreži, a ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.