Izvor: Dnevnik | Nedelja, 17.01.2021.| 14:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sremska Mitrovica postaje deo turističke Jadranske regije

Sremska Mitrovica
Sremska Mitrovica (Foto: Youtube/screenshot)
Sremska Mitrovica, kao deo projekta "Adrilink"- Jadranske regije, nastojaće da se razvija kao celogodišnja turistička destinacija, kroz programe koji uključuju prirodne, kulturne i istorijske znamenitosti kao i lokalne raznolikosti. Projekat omogućava nove modele održivog upravljanja turizmom sa ciljem smanjenja njegove sezonske osobine kroz valorizaciju prirodnih i kulturnih krajolika kao zajedničkih prednosti koje mogu biti posećivane tokom cele godine.

Turistička organizacija grada Sremska Mitrovica potpisala je partnerski sporazum za implementaciju projekta "Adrilink"- Interpretacijska mreža jadranskog krajolika u okviru drugog poziva za predloge projekata Interreg V-5 Jadransko-jonskog "Adrion programa 2014-2020". Cilj projekta "Adrilink" je da promoviše pejzažni turizam u Jadranskoj regiji kroz stvaranje mreže interpretacijskih centara krajolika, koji su koncipirani kao ključne tačke odabranih tematskih staza i ruta, digitalno povezanih kroz ICT platformu, koja omogućava integrisano upravljanje turističkih uslugama i podstiče inovativna rešenja.

Direktorka TO Svetlana Sabo kaže da će kafić u parku u centru Mitrovice, koji ne radi već godinu dana, a koji objekat je u vlasništvu Grada, postati reprezentativan info-centar sa neophodnim javnim toaletom, koji je uslov da Sremska Mitrovica bude kategorisano turističko mesto. Inače, ispod kafića je postojao javni toalet, koji je vremenom postao magacin.

U projektu koji traje do jula 2022. godine učestvuje 11 partnera iz sedam zemalja: Italija, Grčka, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija, a vodeći partner je opština Jesi iz Italije. Ukupna vrednost projekta je 2,5 mil EUR, od čega je skoro 200.000 EUR namenjeno Turističkoj organizaciji grada Sremska Mitrovica.

- Sremska Mitrovica je jedini grad u Srbiji koji učestvuje u ovom projektu, kroz koji će biti predstavljeni čuveni istorijski Sirmijum, ali i sada već poznate biciklističke, te pešačke rute, manastiri koji pripadaju našem gradu, reka Sava, kao i rečna plaža nadaleko poznata i to je jedna od ključnih tački kad je reč o prirodi - kaže direktorka TO.

Prema njenim rečima, projekat obuhvata i gastronomsku ponudu, kao jednu od tačaka za koje važi da su interesantne turistima.

- Tu mi imamo izuzetno jake reference, čuveni smo po sremačkom kulenu i domaćoj hrani, koji će biti prezentovani na salašima u okviru našeg interpretacijskog centra, ali i povezani kroz aplikaciju sa ostalima - pojašnjava Sabo.

Reč je, kako dodaje, o velikom poslu, gde se od njih očekuje da uključe sve činioce, ne samo iz turizma, s kojima će napraviti strategiju održivog razvoja interpretacijskog centra.

Ona dodaje da je ozbiljan pristup svemu, te se očekuju i takvi rezultati i da ceo projekat bude održiv.

- Već imamo virtuelne projekcije, ali kod info-centra će se spolja nalaziti i skrin-tač table, da čak i ako centar ne radi, svako može da istraži tačke, a ideja je da se napravi interesantna avantura koja bi povezala nekoliko tačaka, odnosno lokacija koje treba posetiti i kao rezultat se dobija neka nagrada. Nije suština samo ugraditi atraktivnu opremu, već to treba da pokrene posetioce na akciju - kaže Sabo.

Obiđete, vidite, skupite poene, koji će vam doneti nešto zanimljivo, poručuje naša sagovornica.

Postoji nekoliko interpretacijskih centara u našoj državi, jedan od tih nalazi se i na Zlatiboru i obuhvata Zlatiborski okrug, navodi Sabo, ali i Beograd i Novi Sad, te Bač.

Turistička organizacija trenutno učestvuje i u projektu "Get2IT ", čiji je nosilac Varaždin, u kojem učestvuje pet zemalja, a tema je volontiranje i to kako volonteri pomažu u razvoju društvene zajednice i potencijala grada.

U taj projekat uključili smo se vezano za manifestacije i kulturni turizam u čiju organizaciju se uključi oko 500 volontera, ali je i Kancelarija za mlade prezentovala i volontiranje za vreme kovida, kao i kako volonteri mogu da pomognu osobama sa invaliditetom, kaže direktorka Turističke organizacije grada Sremska Mitrovica. Uključeni su, dodaje, i u projekat Moving forward koji je isto radio Varaždin, a oba projekta se realizuju u sklopu projekta "Evropa za građane".

Seoski turizam u ekspanziji

Direktorka TO Sremska Mitrovica Svetlana Sabo kaže da su prošle godine procvetala seoska turistička domaćinstva.

- Oni koji su imali prenoćište su prilično dobro prošli, a oni koji nisu su počeli da razmišljaju o tome, pojedini su dodali smeštajne kapacitete. Domaći turizam je bio ekspanziji, iako nije bilo organizovanih poseta Zasavici i Carskoj palati gde inače dolaze ekskurzije, što je bio udarac na budžet, ljudi su se sami organizovali i dolazili u manjim grupama, te se seoski turizam baš dobro razvio - kaže Sabo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE