NavMenu

Revitalizacija plaže na Adi Bojani mogla bi koštati do 4,42 mil EUR

Izvor: Vijesti Nedelja, 17.01.2021. 13:27
Komentari
Podeli
Ada Bojana (Foto: Pixabay.com/Grzegorz Pysz)Ada Bojana
Revitalizacija plaže na Adi Bojani mogla bi da košta od 3,2 do 4,42 mil EUR, koliko iznose procene prof. dr Save Petkovića, autora Studije očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani, koja je predstavljena.

Studija, kako su kazali iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na čijem je čelu prof. dr Ratko Mitrović nije obavezujuća i biće razmotreni i drugi predlozi.

Petković je kazao da se vraćanje nekadašnje širine plaže ne može postići samo naipsanjem velikih količina peska na obalu, te da je neophodno makar izgraditi "napere". Za jedan takav "Morsko dobro", kako su kazali iz tog preduzeća, već je objavilo javni poziv i u toku sledeće sedmice trebalo bi da bude potpisan i ugovor sa izvođačem radova. Izrada tog napera deo je hitnih mera koje je Petković tadašnjem resoru održivog razvoja i turizma predao krajem novembra.

On je prezentovao tri rešenja u okviru Studije. Prema grubim procenama, prvo je rešenje izgradnja jednog napera dužine 340 metara, a za to rešenje i izgradnju plaže dužine 730 metara i širine oko 75, potrebno je nasuti i oko 250.000 kubnih metara peska na delu erodirane plaže. Realizacija tog scenarija koštala bi 3,2 mil EUR.

Drugi predlog je izgradnja dva napera dužina 340 i 270 metara, naperi se rade na istočnom i zapadnom delu plaže. Za formiranje plaže dužine 630 metara i širine oko 75, neophodno je nasuti oko 238 hiljada kubika peska. Za taj scenario trebalo bi obezbediti oko 3,54 mil EUR.

Treći scenario je isti kao drugi, samo što prema njemu Petković predlaže i izgradnju veštačkog podvodnog praga i ukupno bi za njegovu realizaciju trebalo obezbediti 4,42 mil EUR

Petković naglašava da su sve procene grube, a kao najprihvatljiviju sugeriše varijantu dva.

- Ako iz bilo kojeg razloga nije moguće realizovati trajno rešenje revitalizacije plaže na Adi Bojani, neophodno je barem izgraditi klasičan naper od kamena, na zapadnom kraju plaže - rekao je Petković.

Do izrade konkretnijeg rešenja, u okviru hitnih mera, kako je ranije predložio Petković, biće izgrađen zaštitni objekat na zapadnom kraju plaže, kako bi se sprečilo odnošenje peska sa Ade Bojane u pravcu Velike Plaže.

Izrada studije koštala je 50.000 EUR, koliko je i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom opredelilo za sanaciju stanja na rečnom ostrvu Bojane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.