NavMenu

Gradi se prvi Dom za stara lica u Gornjem Milanovcu - Predviđeno i proširenje sa bazenom i gradnja bungalova

Izvor: GMinfo Petak, 15.01.2021. 14:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stokkete/shutterstock.com)Ilustracija
Lazar Đurković, tridesetdvogodišnji profesionalni kuvar i Ivan Stojanović, dvadesetdevetogodišnji ekonomista, vratili su se u Gornji Milanovac i započeli izgradnju prvog i jedinog Doma za stara lica na teritoriji ove opštine.

Objekat, koji mu je ostao u nasleđe, u samoj varošici, prekoputa čuvene "Mićove kafane" na starom putu za Semedraž, Brđane i Čačak, dograđuje, adaptira i kroji po svim zakonskim standardima propisanim za takve ustanove, ali želi da korisnicima obezbedi i niz ugođaja više.

– Kao kuvar volim da ljudima udovoljim da bi se osećali udobno i prijatno, a ovo jeste neka vrsta ugostiteljstva, ugostićemo korisnike da bi se osećali što lepše i u svojoj starosti, – kaže Lazar Lazar Đurković za GMInfo.

Smeštajni kapacitet predviđen je za maksimalno 50 korisnika, kojima će na raspolaganju, osim ličnih soba, biti i veliki osvetljeni dnevni boravak, kuhinja, terasa, i ono najvažnije – pogled na savinačka brda, šetnja u prirodi uz šum Dičine, zdrava hrana, crkva posvećena Svetom Savi, kupalište, društvo iz generacije, ali i preko potreban mir.

To, međutim, nije sve. U drugoj i trećoj fazi radova, nakon inicijalnog otvaranja, u Lazarevom i Ivanovom planu je proširenje objekta preko obližnjeg starog bazena. Time će bazen praktično ostati u zatvorenom, sa termalnim temperaturama vode, kao neka vrsta banje. Drugo proširenje spolja obezbediće bungalovima, neposredno iza glavnog objekta.

– Sama zgrada ima oko 1.000 m2. Raspolagaćemo sobama od jednokrevetnih do četvorokrevetnih, od kojih je više od polovine sa sopstvenim kupatilom, što je u ovakvim objektima u Srbiji retkost. Naravno, neka su prilagođena osobama sa invaliditetima ili poteškoćama u kretanju, što će u neku ruku biti specijalizovanost ove ustanove. Nećemo imati problema sa snabdevanjem vodom, jer je na sreću nedavno dovde stigao krak sistema Rzav - objašnjava Lazar,

- Na terasama, koje su ostale usečene u padinu iza objekta, pošto su tu bili locirani montažni smeštaji za radnike u vreme pravljenja autoputa, podići ćemo 8 bungalova, svaki sa svojom bašticom ili staklenikom; hoćemo da ljudi, barem oni vitalniji, mogu tu da gaje hranu i da sve ovo praktično osećaju kao nešto svoje – dodaje Đurković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.